10 razloga da posetite Kijev

Press 17.06.2018 20:05
10 razloga da posetite Kijev


Grad u kojem je dom pronašlo tri miliona ljudi, nakon nekoliko turbulentnih godina ušao je u mirnu fazu, a mi u nastavku teksta navodimo 10 razloga zašto bi trebalo da posetite Kijev.1. Bezbedan je 

Ukrajina je u poslednje vreme doživela mnogo neprijatnosti, od revolucije do rata, ali se Kijev smatra dovoljno bezbednim gradom za posetu. Zato slobodno obiđite prestonicu, samo nemojte da kupite kartu za Krim... 

2. Ima veliki broj predivnih crkvenih građevina 

Najviše se izdvaja katedrala svete Sofije, sagrađena u 11. veku, koja predstavlja prvu građevinu u Ukrajini koju je UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Naročito je lep i manastir svetog Mihovila, koji su Sovjeti uništili 30-ih, ali je 1999. potpuno obnovljen. 

3. Od Kijeva do Černobilja 

Grad duhova, kojeg je pre 31 godinu zadesila nuklearna katastrofa, u poslednjih nekoliko godina postao je mesto koje posećuju radoznali turisti. Svake godine 10.000 turista poseti Pripjat, napušteni grad iz kojeg su stanovnici izbegli nakon katastrofe. Naravno, ako se već odlučite za ovaj izlet, nipošto ne ignorišite uputstva vodiča.

4. Pijaca na kojoj ćete "okusiti" grad 

Svaki veliki grad po pravilu ima slavnu pijacu na kojoj ćete probati najfinije i najsvežije proizvode. U Kijevu se ona zove Besarabka, smeštena je na istoimenom trgu, a ako ste gurman, nemojte da preskočite ovo mesto. 

5. Stari grad 

Stari deo grada podseća na one koji mogu da se vide u baltičkim zemljama. Kamene ulice, šarene kuće, trgovi dominiraju svuda naokolo. Iako je deo grada uništen u mongolskoj invaziji u 13. veku, očuvan je deo koji je sagrađen još u 9. veku, a prije 200 godina napravljena je i velika renovacija. 

6. Groblje bogato istorijom 

Zaljubljenici u istoriju obavezno bi trebalo da posete groblje Baikove, mesto večnog počinka nekih od najvažnijih ljudi u istoriji zemlje, i posebno po ogromnom broju spomenika od kojih neki potiču iz ranog 19. veka.

7. Količina zelenila je neverovatna 

Kijev je takođe i zeleni grad. Toliko je zelen da vam se čini kao da celog možete da ga obiđete u hladu, s obzirom na ogromnu količinu zasađenog drveća. Najpopularnija mesta za rekreaciju i odmor su Park pobede i Venetsiansky, u kojima najčešće uživaju džogeri i biciklisti, dok zimi na zaleđena jezera odlaze ljubitelji klizanja.


8. Piće koje morate da probate 

Poseta Kijevu neće biti potpuna bez čaše pića poznatog kao Horilka pertsivka. Iako naziv zvuči egzotično, zapravo je reč o votki sa dodatkom čilija, a piće možete da kupite dobiti gotovo u svim restoranima i kafićima u gradu.

10 razloga da posetite Kijev

9. Najniža metro stanica 

Stanica Arsenalna, najniža metro stanica na svetu, nalazi se 105.5 metara ispod zemlje. 

10. Nacionalni muzej ukrajinske istorije 

Grad je imao prilično burnu istoriju. To se naročito odnosi na period Drugog svetskog rata, kada se pune dve godine nalazio pod okupacijom Nemačke. Tada je porušen dobar njegov deo, a priču o ovim događajima priča Nacionalni muzej ukrajinske istorije u Drugom svetskom ratu.

10 razloga da posetite Kijev

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak