Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

RTS 17.06.2018 10:47
Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja


Makedonija i Grčka potpisale su sporazum o rešavanju spora oko imena u mestu Psarades na grčkoj obali Prespansog jezera. Postignut dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas u prisustvu premijera dve države Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije, prisustvovali su visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Činu potpisivanja prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo.  

Makedonski premijer Zoran Zaev je na ceremoniji potpisivanja dogovora izjavio da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje".

"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje pomerili smo planine", rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države".

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.

Zvanični sastanak dve delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Uskoro opširnije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak