Dačić: Niko ne može da očekuje da dignemo ruke od Kosova

RTS 17.06.2018 12:21
Dačić: Niko ne može da očekuje da dignemo ruke od Kosova


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da lažne vesti koje dolaze unazad nekoliko nedelja imaju za cilj destabilizaciju Srbije. Naglašava i da se nastavljaju i spoljni pritisci sa ciljem da se oslabi naša pozicija i da se što pre dođe do rešenja pitanja Kosova. Pritisci se, kaže – ogledaju i u neotvaranju poglavlja.Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da kombinovani pritisci imaju za cilj slabljenje pozicije Srbije, kako bi se što pre došlo do rešenja za KiM.

"Danas kada neko kaže da treba da se donese neka odluka o KiM, on pre svega misli da mi treba da priznamo Kosovo. Znači ovde je reč o pritisku koji treba da se koordinira i da bude toliko jak da mi u određenom momentu mi moramo da prihvatimo i nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu", navodi Dačić.

Dodaje da je to pogrešna politika, i ističe da Srbija želi kompromis ali da neće prihvatiti jednostrane akte.

"To je jedna pogrešna politika. Vlada Srbije i predsednik imaju potpuno jedinstvene stavove oko pitanja KiM. Mi želimo kompromis ali sigurno nećemo prihvatiti jednostrane akte", ističe šef srpske diplomatije.

Upitan da li je rešenje moguće bez novog formata, Dačić je rekao da ne veruje da se može desiti širenje i promena formata, ali da je moguće da dođe do pritiska.

"Taj pritisak se ogleda i kroz neotvaranje poglavlja, to što imamo samo dva poglavlja na šest meseci, čime nismo zadovoljni", ukazao je šef srpske diplomatije.

Dodaje da se napredak Srbije ocenjuje na osnovu napretka dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija je jedina zemlja kandidat koja ima poglavlje 35, odnosno imaju ga i druge zemlje ali to su tekuća pitanja koja nisu važna. Ovde je to pitanje dijaloga, i sada da bismo mi napredovali, uvek se ocenjuje na svakih šest meseci koliko smo napredovali u tom dijalogu. Tako da mi nismo zadovoljni time što imamo samo dva poglavlja na šest meseci, i to je na neki način konstantni pritisak koji se na nas vrši", rekao je Dačić.

Naglasio je da je Srbija saglasna da neko učestvuje u dijalogu na konstruktivan način, ali da se pritiscima ne može postići ništa.

"Mi nikada nismo bili protiv da neko učestvuje u dijalogu na konstruktivan način da i jednoj i drugoj strani kaže da moraju da dođu do dogovora, a ne sada da mi dođemo i da nam kažu – vi sada morate da prihvatite ono što se nudi, pa mi onda nemamo nikakav dijalog već mi protiv svih njih na drugoj strani stola, to je nemoguće, to se ne može učiniti pritiscima, čak ni po cenu da neko kaže – nećete sada a ni možda ni do 2025. otvoriti ni jedno poglavlje, jer to su stvari koje će ostati za budućnost našeg naroda", navodi šef srpske diplomatije.

Dodaje da niko ne može da očekuje da mi dignemo ruke. 

"Mi očekujemo nastavak razgovora ali niko od nas ne može da očekuje da mi dignemo ruke", rekao je Dačić, dodavši da "njima smeta što radimo na tome da neke zemlje povuku priznanje".

Cilj lažnih vesti je destabilizacija Srbije

Osvrćući se na lažne vesti koje se pojavljuju navodi da je njihov cilja destabilizacija Srbije.

"Svedoci smo raznih lažnih vesti, kao vest o kvalitetu vode za piće, kao infromacija da vlada planira da izazove nemire na severu Kosova, da mi sami napadnemo svoj narod, pa do ove poslednje vesti o nestanku novinara", rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je naglasio, cilj je politička borba, koja ne dolazi samo iznutra.

Navodi da, kada pogleda i blokade puteva, da ga sve to neodoljivo podseća na vreme od pre 20 godina i uticaj "škola delovanja", da se šire lažne vesti da bi se promenila vlast, da bi se oslabila pozicija Srbije zbog rešenja Kosova. 

"To me sve neodoljivo podseća na nešto što se dešavalo pre dvadesetak godina kod nas i gde je postojao evidentno uticaj 'nekih škola' mišljenja i delovanja, uostalom, tako se obučavaju ljudi za delovanje i u nekim drugim zemljama, a to je da šire lažne vesti i samim tim destabilizuju vlast i da dolazi do promene vlasti. Ovde u ovom slučaju cilj je da se oslabi pozicija Srbije, kako bi se što pre došlo  do rešenja Kosova", navodi Dačić.

Međutim, naša politička stabilnost je osnovni činilac koji nam daje snagu za buduće razgovore koji će uslediti, zaključio je šef srpske diplomatije. IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak