Šta nokti otkrivaju o vašem zdravlju

Mondo 16.06.2018 18:29
Šta nokti otkrivaju o vašem zdravlju


Ove promene na noktima ne bi trebalo da zanemariteNegovani nokti su jedan od najlepših "ukrasa" žene, ali ovaj deo tela može da otkrije ponešto i o vašem zdravlju. Evo na koje promene bi trebalo da obratite pažnju:

Bledi nokti

Ako su nokti bledi, to je odraz vrlo svetlog tkiva ispod nokatne ploče. Ova pojava može da ukazuje na anemiju, i zato bi trebalo da proverite krvnu sliku. Ukoliko se ispostavi da vam fali gvožđa, moraćete da promenite ishranu i počnete da konzumirate više tamnozelenog lisnatog povrća, cvekle, mahunarki i crvenog mesa.

Krhki nokti koji se listaju

Ovo stanje ponekad je nasledno, ima osoba koje prosto imaju "slabe" nokte. Ali, krhki nokti koji su skloni listanju mogu da ukazuju i na manjak kalcijuma, ali i na nepravilan rad štitaste žlezde. Ako su vam nokti iznenada postali "slabiji" nego ranije, proverite stanje štitne žlezde.

Žućkasti, zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće su posledica gljivičnog oboljenja. Ukoliko primetite takve promene, neophodno je da odete kod lekara da biste dobili adekvatnu terapiju. Ne pokušavajte da se izlečite sami, pošto možete samo napraviti veći problem.

Bele linije na noktima

Horizontalne linije preko celog nokta mogu da ukazuju na manjak proteina i drugih važnih nutrijenata. Ukoliko promene ne prolaze, potražite pomoć lekara, jer ova pojava ponekad može biti simptom poremećaja u radu bubrega ili jetre.

Modri nokti

Plavičasto prebojeni nokti su znak da vašem telu fali kiseonika. Uzrok ovog stanja mogu biti problemi sa disajnim organima ili sa cirkulacijom. Ako primetite da su vam nokti plavičasti, i to stanje potraje neko vreme, konsultujte se sa lekarom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak