Petrovski post: Ovih pravila treba da se pridržavate do 12. jula

Stil magazin 15.06.2018 23:18
Petrovski post: Ovih pravila treba da se pridržavate do 12. jula


Mada neki pogrešno tumače, suština posta nije u odricanju od hrane. Suština je u čišćenju duše i telaPetrovski ili Petrovdanski post ove godine počeo je 4. juna i završava se na Petrovdan, 12. jula. Pošto mu je početak pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, ovaj post može da traje najkraće jednu nedelju, a najduže šest nedelja.   
 
Mada neki pogrešno tumače, suština posta nije u odricanju od hrane. Suština je u čišćenju duše i tela.   
 
Osnovni cilj posta jeste čišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.   
 
Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu.   
 
Otac Tadej je savetovao da svaki čovek, u svakom momentu na usnama ima ovu molitvu:   
 
"Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me".   
 
Ukoliko vam ova molitva pređe u naviku, uz određeni post i s verom u Boga, možete da preobratite i smirite svoju dušu.   
 
Za vreme trajanja Petrovskog posta pravila nalažu da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste "na vodi".  
 
Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.   
 
Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."   
 
Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta. Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom.   
 
Stoga se narednih nedelja trudite da ne ugađate svom telu previše. Jedite da biste živeli, a nemojte živeti da biste jeli. Vodite računa o svojoj duši i nju redovno hranite kroz molitvu, blage misli i dobra dela.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak