U iščekivanju sastanka Skoplja i Atine

RTS 15.06.2018 09:51
U iščekivanju sastanka Skoplja i Atine


Dan nakon što je makedonska vlada jednoglasno usvojila izveštaj o rešenju spora zbog imena Makedonije, kao i o strateškom partnerstvu između Skoplja i Atine - na obe strane ima nezadovoljnih. Parlament Grčke je sinoć počeo raspravu o zahtevu za nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, dok opozicija Makedonije za nedelju najavljuje veliki protesni marš. 
U iščekivanju sastanka Skoplja i Atine na kome će biti potpisan sporazum o novom imenu Makedonije, opozicija u obe zemlje protestuje. On, kako kažu, šteti nacionalnim interesima i Grka i Makedonaca.
 
Zato je lider glavne grčke opozicione partije Nova demokratija podneo zahtev za nepoverenje Ciprasovoj vladi. Rasprava o tome okončaće se do 14 sati u subotu.
 
"Prihvatanje makedonskog imena i jezika je pretnja našem nacionalnom identitetu", rekao je Kirijakos Micotakis, lider Nove demokratije.
 
''Vaš zahtev za glasanje o poverenju vladi - je dobrodošao. I da ne postoji, treba ga izmisliti. Baš vam hvala na tom poklonu, u ovom kritičnom trenutku. Ovo je sjajna mogućnost da razgovaramo o tome ko, šta dobija u ovom problemu, starom više od 26 godina", kaže Aleksis Cipras, premijer Grčke.
 
U Makedoniji su građanska udruženja sinoć ponovo protestovala ispred parlamenta u Skoplju.
 
Učesnici zahtevaju da se obustave sve aktivnosti vezane za promenu ustavnog naziva Makedonije. Iako i predsednik Đorđe Ivanov izričito odbija sporazum o novom nazivu: ''Republika Severna Makedonija'' - ministar spoljnih poslova, Dimitrov, za naredne dane najavljuje ceremoniju potpisivanja.
 
Opoziciona VMRO-DPMNE i njihova poslanička grupa u skupštini neće podržati reviziju Ustava jer je to, tvrde, u potpunoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Makedonije. Za svoj rođendan, u nedelju, stranka je najavila protestni marš.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak