Ivanić glasao za put u NATO

Novosti 14.06.2018 10:26
Ivanić glasao za put u NATO


Izveštaj Ambasade SAD U Sarajevu o napredovanju Bosne i Hercegovine ka zapadnoj alijansi. Aktiviranjem MAP slabi se uticaj Rusije i Dodikov napor da blokira pristup blokuSRPSKI član predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, zajedno sa svojim hrvatskim i bošnjačkim kolegom, glasao je za spoljnopolitičku strategiju BiH, koja podrazumeva i članstvo u NATO kao cilj.

Ovo, između ostalog, stoji u dokumentu američke ambasade u Sarajevu, pod nazivom "Pozicija SAD u vezi sa aktivacijom MAP za BiH", a u koji su "Novosti" imale uvid.

U izveštaju piše da Amerika podržava aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP) uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi postavljeni pred Sarajevo. Kao razlog se navodi to što bi aktiviranjem plana bili oslabljeni napori Moskve i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da zakoče put BiH prema zapadnoj vojnoj alijansi.

Upravo Dodikovo suprotstavljanje knjiženju vojne imovine na teritoriji RS, kao vlasništva BiH, što je pred Sarajevo predstavljeno kao uslov od strane NATO, predstavlja glavnu prepreku aktivaciji MAP. Pored toga, Srpska je usvojila i Deklaraciju o vojnoj neutralnosti čime je praktično blokirala proces (evro)atlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Zato, prema stavu američke ambasade, treba zanemariti postavljene uslove kako bi se Sarajevo približila NATO, a onemogućilo "opstrukcionizmu predsednika RS Dodika da zadržava BiH" i podstiče "ruski maligni uticaj na Balkanu". Oni zaključuju da njihovom cilju ne bi pomoglo da se aktivacija MAP odloži za period posle oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.

Inače, knjiženje vojne imovine, uz uništavanje nestabilne municije i učešće u mirovnim misijama, postavljeni su pred BiH na samitu NATO u Talinu pre osam godina, kao uslov za aktiviranje MAP.

GLEDAJU U NAS

PREMA navodima iz dokumenta ambasade SAD u Sarajevu, članovi srpskih opozicionih partija u BiH "direktno su rekli da je aktivacija MAP potrebna što pre". Ivanić je prošle godine kazao da je teško da će neki predstavnik srpskog naroda u BiH glasati za članstvo u NATO dok god je Srbija van tog saveza. On je, međutim, u martu pozvao članice NATO da aktiviraju MAP bez ispunjenja uslova knjiženja imovine.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak