Dijaspora želi nove koncerte

Vesti 13.06.2018 12:34
Dijaspora želi nove koncerte


Hor RTS-a završio je desetodnevnu turneju po Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji nastupom u Beču. U hramu Rođenja presvete Bogorodice, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, hor je predstavio remek-dela srpske i ruske muzičke baštine, komponovana u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.Koncertu su prisustvovali Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji i predstavnici austrijskih institucija. Pozdravljajući prisutne, episkop austrijsko-švajcarski Andrej rekao je da je za sve u Beču velika radost što je hor RTS-a prvi put mogao da realizuje svoj jedinstveni program.

- Odlično je što smo imali priliku da slušamo Hor RTS-a. Nemamo često priliku da prisustvujemo nastupu hora koji radi na tako visokom nivou - istakla je Vesna Mitić, koja je oduševljena koncertom.

Na programu su bila dela romantičara - Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Sergeja Rahmanjinova, Stevana Hristića i Marka Tajčevića - koja su nastala u vremenskom rasponu dužem od stotinu godina.
Hor RTS-a koji već osam decenija predstavlja najreprezentativniji profesionalni horski ansambl u Srbiji i regionu, desetodnevnu turneju je započeo u Trstu, pa je potom gostovao u Cirihu, Bernu, St. Galenu, Bazelu, Minhenu, a pre Beča pevao je na pomenu na groblju u Mauthauzenu.

Maestralno

- Hor je izveo maestralno dela koja su najznačajnija u istoriji naše muzike. Bilo bi lepo kada bi češće imali priliku da uživamo u ovakvim koncertima. Crkva je ovim dala veliki doprinos da se obogati naš kulturni život u Beču - naglasio je Siniša Milenković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak