Zaev: Imamo istorijski dogovor – Republika Severna Makedonija

RTS 13.06.2018 09:40
Zaev: Imamo istorijski dogovor – Republika Severna Makedonija


Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je predsedniku Prokopisu Pavlopulosu da je postignut dogovor sa Skopljem oko budućeg imena Makedonije, piše Ta nea. Makedonski premijer Zoran Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime – Republika Severna Makedonija. "Nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Zaev.Skoplje i Atina su rešili problem imena Makedonije, rekao je grčkom predsedniku Prokopisu Pavlopulosu premijer te države Aleksis Cipras, čime je, praktično, zatvoren 27 godina dug spor dve države.

"Donosim dobre vesti. Malopre mi je stigao odgovor premijera Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Postigli smo sporazum koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka vlada", rekao je izvor u grčkoj vladi.

Dogovor je potvrdio i makedonski premijer Zoran Zaev, koji je, obraćajući se naciji, rekao da su dve strane "postigle istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etički identitet".

"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze, već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev, najavljujući da će taj dogovor biti potvrđen na referendumu.

Makedonski premijer, koji se naciji obratio praćen svim ministrima, rekao je da je tim dogovorom u istoriju otišlo i ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija". 

Neposredno pred obraćanje naciji, dogovor Zaeva i Ciprasa podržala je najsnažnija albanska partija u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov će u sredu pre podne o dogovoru obavestiti i predsednika te države Đorđa Ivanova. 

Na vesti iz Atine i Skoplja odmah je reagovala i Evropska unija, čiji će ambasadori u sredu u Briselu raspravljati o tom pitanju.

Pristankom da se Makedonija ubuduće zove "Republika Severna Makedonija", Grčka se obavezala, uz doduše ozbiljan pritisak EU, Nemačke i SAD, da odustane od blokade makedonskog puta ka EU i NATO-u.

Dogovor Skoplja i Atine pozdravili su i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i specijalni izaslanik UN Metju Nimic koji je odluku o imenu nazvao "uzajamno korisnim rešenjem za širi region".

VMRO-DPMN: Ovo je kapitulacija Zaeva

Posle dogovora Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, usledile su kritike političara iz obe zemlje.

Lider opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski poručio je da je ovo težak dan za Makedoniju, koji se prikazuje kao "lažna pobeda".

"Koliko god da se Zaev trudi da pokaže euforiju, i da se na silu osmehuje, iz daleka se vidi da je ovo poraz. To osećaju građani – bol i gorčinu", rekao je Mickoski.

Lider grčke stranke Nove demokratije Kirjakos Micotakis ocenio je da je dogovor koji je postigao grčki premijer Aleksis Cipras sa Skopljem "loš" i protivan onome što većina Grka želi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak