Vučić: Nisam iz EU video nacrt sporazuma s Prištinom

N1info 12.06.2018 13:49
Vučić: Nisam iz EU video nacrt sporazuma s Prištinom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u formi papira iz Evropske unije do sada nije video ni nacrt niti predlog konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine."Kao papir EU, nisam video ni nacrt ni predlog. Video sam neke druge koje sam odbacio... Kada dođe nešto ozbiljno, ja ću vas obavestiti", rekao je Vučić. 

Prema saznanjima agencije Beta, na sastanku zvaničnika EU, predstavnik jedne države članice EU tražio je uvid u nacrt konačnog sporazuma Beograda i Prištine. 

Govoreći o najavama mogućnosti uključivanja Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Vučić je ponovio da će se dijalog odvijati pod okriljem EU, ali da su naivni svi koji veruju da to može bez informisanja SAD ili Rusije.

"A ako se već uključuje Vašington, onda je naš interes da se uključi i Moskva, odnosno još neko ko nije priznao nezavisnost Kosova", rekao je Vučić i dodao da je o tome razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, ali i sa američkim ambasadorom Kajlom Skatom. 

Vučić je potvrdio da će otputovati u Tursku, na poziv tamošnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da bi prisustvovao svečanosti povodom otvaranja gasovoda TANAP. 

On je rekao da je dužan da se tamo pojavi, jer je Turska u više navrata pokazala da je prijatelj Srbiji kada je otvarala fabrike u slabije razvijenim delovima Srbije poput Lebana, Žitorađe, Krupnja ili Vladičinog Hana. 

Poziv Srbima da ne stupaju u kosovsku vojsku

Aleksandar Vučić je pozvao kosovske Srbe da ne stupaju u takozvanu vojsku Kosova, čije se formiranje najavljuje do kraja godine.Vučić je rekao da Srbi imaju samo jednu vojsku i da je to Vojska Srbije. 

On je rekao da postoji jedno srpsko selo iz kojeg se jedan broj ljudi prijavio u vojsku Kosova, ali da on apeluje na njih da to ne čine, jer Kosovo nema pravo na formiranje vojske. 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je izjavio da će kosovska vojska biti formirana do kraja ove godine i da je ta formacija dobila poverenje i Srba sa Kosova, odnosno da ima i "omladine sa severa" koja se prijavljuje za služenje u toj formaciji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak