Komisija za nestale bebe: Istražićemo svaki slučaj

Politika 12.06.2018 09:03
Komisija za nestale bebe: Istražićemo svaki slučaj


Komisija formirana sa zadatkom da istraži slučaj nestalih beba održala je danas prvi sastanak, a član komisije Radiša Pavlović kaže da je Vlada pokazala punu posvećenost rešavanju ovih slučajeva.Komisija, u čijem se sastavu nalaze predstavnici državnih institucija i roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta, danas sa predstavnicima Vlade utvrdili glavni cilj rada – istraživanje svakog pojedinačnog slučaja i prijavljene sumnje u otmicu i prodaju bebe ili deteta, na i po rođenju, kao i dosadašnje postupanje državnih organa i odgovornost u zataškavanju prethodnih istraga.

Pavlović, koji je i predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama, za Tanjug kaže da je mešovita komisija nastala na inicijativu tog udruženja, kao i da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović lično založio za početak njenog rada.

„Od inicijative do danas prošlo je 11 meseci. Bilo je opstrukcija od strane delova nasleđenog sistema, bivšeg režima, koji nisu hteli da delegiraju svoje članove, najviše mislim na ministarstvo pravde koje je najviše kočilo formiranje komisije”, rekao je Pavlović.

Kako kaže, ministarstvo pravde i nevladin sektor nametali su Zakon o bebama kao rešenje, koji, ocenjuje, nudi novčane naknade roditeljima umesto istine.

„Mi smo 28. marta predali predlog za formiranje komisije, a tražio sam da mi predložimo poslovnik o radu, pravila za sve članove komisije. Ostali su prihvatili, sastanak je bio veoma korektan”, kaže Pavlović i dodaje da je sledeći sastanak komisije zakazan za 9. jul.

„Svaki član komisije će moći da istražuje u skladu sa svojim mogućnostima, sa resursima koje je dala Vlada Srbije”, navodi Pavlović i ističe da je otimanje beba bilo organizovano u SFRJ, SRJ, SCG, dok u Srbiji nema takvih slučajeva, izuzev možda pojedinačnih akcija.

„U pitanju je organizovani kriminal, a vlada je sada posvećena da to reši”, kaže on.

Podseća, da je nalog Srbiji za institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba dao Evropski sud u Strazburu pre pet godina, kada je doneo presudu u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije, gde je Srbiji naloženo da Jovanovićevoj isplati novčanu nadoknadu, budući da tri decenije nije otkriveno šta se desilo sa njenom bebom.

„Mnogo se spekuliše sa presudom Zorici Jovanović i najveći krivici za to su nevladin sektor i Jukom, koji kao rešenje nameću novi zakon i tako slučaj ubacuju u pravosuđe. Ja ih molim da nam više ne otežavaju, jer nama treba samo pravda i da sa izvršnom vlašću, policijom i sa roditeljima koji su kontrolori celog procesa rešavamo slučajeve, to je idealan model, jer nemamo poverenje ni u koga osim u sebe i svoje porodice”, zaključuje Pavlović.

Nacrt Zakona o bebama poslat je u skupštinsku proceduru pre dva meseca, a ukoliko ne bude usvojen do decembra Komitet ministara Saveta Evrope zatražiće od Sekretarijata da pripremi nacrt privremene rezolucije kojom će pozvati Komitet za ljudska prava da razmatra neispunjavanje presude iz Strazbura sve dok ne bude ispunjena.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak