Tramp i Kim Džong Un potpisali "istorijski dokument"

RTS 12.06.2018 08:49
Tramp i Kim Džong Un potpisali "istorijski dokument"


Vrhovni vođa Severne Koreje i predsednik SAD su u Singapuru potpisali zajednički dokument. Kim Džong Un i ja samo razvili specijalnu vezu, rekao je Donald Tramp. Veoma brzo počinje proces denuklearizacije, najavio je predsednik Sjedinjenih Država. Kim je najavio da će svet videti velike promene.Donald Tramp je nakon potpisivanja dokumenta rekao da sa Kim Džong Unom ima "specijalnu vezu". "Bila mi je čast da budem s tobom", rekao je predsednik SAD lideru Severne Koreje.

Tramp je posle potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

"Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno", poručio je američki predsednik.

Za Si-En-En je neimenovani američki zvaničnik naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom". 

Na pitanje da li će pozvati Kima u Belu kuću, Tramp je rekao da će to "apsolutno" učiniti.

Dok su stajali ispred zastava dve zemlje, Tramp i Kim su se i poslednji put rukovali u Singapuru.

"On je dostojan pregovarač", rekao je Tramp reporterima istakavši da je Kim tu u ime svog naroda.

Novinari su pitali Trampa i šta je naučio o severnokorejskom lideru. "Saznao sam da je on veoma talentovan čovek. Saznao sam i da veoma voli svoju zemlju", rekao je predsednik Sjedinjenih Država najavivši da će se opet sastati sa Kimom.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo. "Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument", poručio je Kim uz pomoć prevodioca. Najavio je da će svet videti velike promene.

Oprostivši se od američkog predsednika, lider Severne Koreje je napustio Singapur.

Pre potpisivanja dokumenta, Tramp je rekao da je sastanak sa vrhovnim vođom Severne Koreje prošao bolje nego što je iko očekivao.

Američki i severnokorejski lideri, Donald Tramp i Kim Džong Un srdačno su razgovarali tokom 38-minutnog sastanka iza zatvorenih vrata.

Prema informacijama Šangajske medijske grupe, 35-godišnji Kim je na mesto sastanka stigao sedam minuta pre 71-godišnjeg Trampa, kako bi, kako se ocenjuje, pokazao poštovanje prema starijem.

Do istorijskog susreta došlo je posle nekoliko meseci diplomatskog nadmudrivanja SAD i Severne Koreje.

Mediji navode da bi samit mogao da donese trajnu promenu bezbednosnom okruženju severoistočne Azije, kao u slučaju posete nekadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, koja je dovela do transformacije Kine.

Šta piše u dokumentu?

AP prenosi da se u dokumentu koji su Tramp i Kim potpisali navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD - Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak