Tramp šokirao svet, Evropa presekla - ovo je odgovor

B92 12.06.2018 08:42
Tramp šokirao svet, Evropa presekla - ovo je odgovor


Evropa će sprovesti kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.Ona je izrazila žaljenje zbog iznenadne odluke predsednika SAD Donalda Trampa da ne podrži saopštenje G7. "Povlačenje, da se tako izrazim, preko tvita je pomalo depresivno", rekla je Merkelova u intervju za televizijsku stanicu ARD posle samita G7 u Kanadi.

Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, rekla je Merkelova, preneo je Rojters.

SAD su uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Tramp je, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru izneo mnoštvo opužbi protiv domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su "napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD".

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Misija MMF-a je u poseti Srbiji poslednji put boravila od 7. do 18. maja.

Na kraju posete Ruf je kazao da je postignut sporazum oko ključnih elemenata novog programa i da će pregovori biti okončani kad bude imenovan novi ministar finansija.

U to vreme ministar finansija Dušan Vujović je dao ostavku iz ličnih razloga, a premijerka Ana Brnabić je preuzela dužnost ministra finansija do imenovanja novog ministra.

Novi ministar finansija Siniša Mali je izabran 29. maja.

Novi aranžman Srbije i MMF-a, kako je ranije najavljivano, ne bi bio finansijski već savetodavni (Instrument za koordinaciju politika - PCI), nazvan "čuvarkuća".

Srbija je u februaru ove godine okončala trogodišnji aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra, ali taj novac nije koristila.

Tramp, kojeg AP naziva "plahovitim Amerikancem", objavio je tokom leta za Singapur, gde bi u utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenijih zemalja sveta.

Sve je počelo nekoliko časova ranije, kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo o zajedničkom saopštenju. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i naveo da ne bi "uživao" u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

"Ja ću uvek štititi kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju", poručio je Trudo.

Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah počeo da tvituje.

"Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!", napisao je Tramp na društvenoj mreži.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak