Šta se dešava u EU? Austrija izlazi iz CEI

B92 12.06.2018 08:22
Šta se dešava u EU? Austrija izlazi iz CEI


Austrija će se povući iz Centralno evropske inicijative, čiji je nekada bila osnivač.Ta inicijativa trenutno okuplja 18 država, a osnovana je 1989.godine, sa ciljem da podstakne ekonomsku i kulturnu saradnju centralnoevropskih zemalja, kao i približavanje regiona. Austrija je u CEI zauzimala vodeću ulogu, te je mesto generalnog sekretara rotiralo između Austrije i Italije.

Poslednji generalni sekretar iz Austrije bila je Margot Klestil-Lefler, supruga bivšeg šefa austrijske države, a koja se, nakon svađe povukla iz ove organizacije i sada u Ministarstvu spoljnih poslova vodi sektor za Rusiju.

Dalje učešće Austrije u CEI nije svrsishodno, ističe Ministarstvo spoljnih poslova. Format te organizacije ne odgovara više kao ranije za suočavanje sa evropskim izazovima današnjice, dodaje se iz te ustanove.

Integracija jugoistočne Evrope u strukture EU podržava se bolje direktno, smatra Ministarstvo i dodaje da je zbog toga istupanje iz CEI mera koja se može shvatiti kao optimizacija tih austrijskih napora. Pored toga, naglašava zvaničan Beč, moguće je time personalne i finansijske kapacitete bolje objediniti.

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je bio suosnivač CEI, izrazio je žaljenje zbog odluke Beča. "Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje posebno u regionu gde su nam potrebni kontakti", rekao je on bečkom dnevniku „Standard".

Prema njegovim rečima, Austrija sama prepušta uticaj "neliberalnoj Mađarskoj" koja se sve više ekonomski i diplomatski angažuje u regionu.

Pored toga, smatra, da se olako istupa iz organizacije u kojoj je članica i Belorusija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak