Smanjuju se troškovi prihvatanja platnih kartica

Radio 021 11.06.2018 14:57
Smanjuju se troškovi prihvatanja platnih kartica


Skupština Srbije usvojila je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.Cilj je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica i povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće platiti robu i usluge platnom karticom.
 
U Narodnoj banci Srbije (NBS) očekuju da se pozitivan efekat tog zakona kojim definišu niže međubankarske naknade u kartičnim plaćanjima prenese do krajnjeg potrošača. 
 
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je obrazlažući taj zakon, rekla da je veoma značajan, posebno za male trgovce, koji plaćaju visoku cenu za trgovinu karticama, a da je cilj da se podstakne korišćenje platnih kartica i time smanji siva ekonomija. Ona je tada rekla da građani Srbije i dalje plaćaju više cene za međubankarsko poslovanje nego u Evropskoj uniji, u kojoj su naknade ograničene na 0,2 odsto na debitne i 0,3 odsto na kreditne kartice. 
 
Poslanici su tokom rasprave o ovom zakonu najviše govorili i tražili pojašnjenja o članu koji predviđa obavezu banke da uz tekući račun izdaje klijentima platnu Dina karticu, čije se transakcije obrađuju u Srbiji i to bez naknade. Prošle godine 57 odsto plaćanja u Srbiji realizovano je platnim karticama. 
 
Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o platnim uslugama, koje bi trebalo da donesu bezbedno, stabilno i efikasno funkcionisanje platnog sistema, ubrzavanje tokova privredne aktivnosti i smanjenje troškova transfera sredstava. 
 
Izmenama i dopunama se utvrđuju pravila kojima će se dodatno unaprediti informisanje i transparentnost u vezi sa naknadama koje pružaoci platnih usluga naplaćuju građanima i privredi. Svi pružaoci platnih usluga biće u obavezi da prilikom ponude i ugovaranja platnih usluga koje su povezane sa platnim računom koriste standardizovanu terminologiju koju će utvrditi NBS i da informacije o naknadama u predugovornoj fazi dostavljaju na utvrđenom standardizovanom obrascu, što će omogućiti lakše poređenje tih naknada. 
 
Predviđena je i obaveza pružalaca platnih usluga da svojim korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom. Novina je i to što će, u slučaju da je nekome ukradena platna kartica i da je potom zloupotrebljena, korisnik odgovarati samo do iznosa od 3.000 dinara, a preko tog iznosa svu odgovornost snosiće banka i moraće mu nadoknaditi gubitak.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak