Dačić: Zbog Kosova se hvatamo za polomljenu slamku

RTV 11.06.2018 16:54
Dačić: Zbog Kosova se hvatamo za polomljenu slamku


Svi mi koji smo na vlasti, ali i oni koji su sad opozicija, imamo odgovornost, napisao je u autorskom tekstu za današnji "Kurir" šef srpske diplomatije Ivica Dačić, i dodao da su, međutim, "i Tadić, i Đilas, i Jeremić", izgleda zaboravili šta ta reč znači."Za razliku od njih, čini mi se da je sadašnja vlast, s Aleksandrom Vučićem na čelu, čiji su deo moja partija i ja, spremna da se uhvati u koštac sa svim teškim odlukama", istakao je Dačić.

On je ukazao da je pitanje Kosova najteže od svih.

"Izgleda kao Sizifov posao, ali na nama je da nikada ne odustanemo, koliko god da se sve čini bezizlaznim. Ne to nije samo fraza, to je suština", kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, lako je reći "ova vlada prodaje Kosovo", "ova vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku" ili "Dačić peva".

"Gospodo, vi koji kritikujete, a na šta imate pravo, kažem vam: Da ste bili barem malo odgovorniji, sada možda ne bismo imali toliko propuštenih šansi za Kosovo, da se sada i predsednik i Vlada hvataju za slamku koja je pritom polomljena na nekoliko delova, da bi Srbija nešto dobila", poručuje Dačić i dodaje:

"Za razliku od nekih, moje pevanje, i to pred stranim diplomatama, nije odmoglo već pomoglo, jer činjenica je da je diplomatska aktivnost priznatija nego ikada. Smeta vam kada Dačić peva, a ne smeta kada su to radili Putin, Obama ili kada je Klinton pevao".

Prema njegovim rečima, u redu je da kritikujemo jedni druge, tako se dolazi do boljih rešenja, ali ne i da se međusobno mrzimo.

"Šta ćemo svi zajedno sa mržnjom ako dođemo u situaciju da svi stanemo pod jednu šljivu", napisao je Dačić u autorskom tekstu.

Dačić sa Keit i Taninom o prisustvu Unmika na KiM

Dačić se sastao sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije UN-a Bintu Keitom, kao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom.

Predstavnica UN posebno je istakla značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija sa preko 300 pripadnika, pruža očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Takođe, izražena je opredeljenost za nastavak prisustva i delovanja UN misije na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, kao i njenog angažmana na očuvanju stabilnosti i izgradnji poverenja među zajednicama.

Ističući značaj koji Ujedinjene nacije imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ministar Dačić naglasio je neophodnost očuvanja UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti, u nesmanjenom obimu i mandatu, kao i opredeljenost Srbije za iznalaženje kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Takođe, izrazio je spremnost za nastavak učešća Srbije u mirovnim operacijama u okviru daljeg doprinosa kolektivnoj bezbednosti, kao i opredeljenost za dalje unapređenje saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija u najznačajnijim oblastima delovanja Organizacije, saopšteno je iz MSP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak