Konfuzija na samitu G7 doprinela većem jedinstvu EU

RTV 11.06.2018 16:46
Konfuzija na samitu G7 doprinela većem jedinstvu EU


Događaji na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) doprineli su većem jedinstvu Evropske unije, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Peter Altmajer."Konfuzija na samitu G7 u Kanadi je doprinela većem jedinstvu Evropske unije. Važno je da pokažemo jedinstvo na svim nivoima", izjavio je Altmajer po dolasku u Luksemburg gde se danas održava sastanak ministara EU, a prenosi Rojters.

Kako dodaje, Nemačka trenutno ne vidi rešenje za trgovinski spor sa SAD, ali Evropa mora da deluje odlučno u svetlu Trampove odluke da uvede tarife na metale.

"Važno je da Evropa deluje odlučno. Trenutno se čini da rešenje nije na vidiku, barem ne kratkoročno gledano. Spremni smo da diskutujemo o trgovinskim neravnotežama i da razmotrimo faktičke činjenice", izjavio je Altmajer.

Tramp je, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje američka agencija AP navodi da su "napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD".

Tramp je, takođe, povukao podršku deklaraciji donetoj na samitu u Kanadi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takvu Trampovu odluku nazvala pomalo razočaravajućom, ali je dodala da se dijalog sa američkim predsednikom mora nastaviti i da globalno partnerstvo nije okončano.

Rojters prenosi da je Merkel rekla da će Evropa sprovesti kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak