Đuro Ćetković novi predsednik Saveza Srba Francuske

RTS 11.06.2018 10:37
Đuro Ćetković novi predsednik Saveza Srba Francuske


U Parizu je održana vanredna sednica Saveza Srba Francuske. To je krovna organizacija svih klubova i pojedinaca na teritoriji Francuske, koja se zalaže za očuvanje vrednosti srpske kulture i tradicije. Izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa Đurom Ćetkovićem.U Kulturnom centru u Parizu, uz prisustvo predstavnika diplomatsko-konzularnih tela Srbije i francuskih prijatelja, održana je vanredna, izborna sednica Saveza Srba Francuske.

Sednica je započela izveštajem dosadašnjeg predsednika Romea Miloševića, a nastavljena statutarnim izmenama. Među ostalima su produženje mandata s dve na tri godine, kao i obaveza da članovi predsedništva ne smeju biti osuđivani.

Predsedništvo čini 14 članova, mlađi su nego ranije, a novost je što u predsedništvu postoji francuski član koji najavljuje sasvim drugačiji odnos sa institucijama u Francuskoj i Srbiji

„Ne razumem zašto u Ministarstvu kulture, prosvete u Srbiji nema jedan čovek koji je specijalizovan za detektiranje u Francuskoj, Nemačkoj, Americi mladih koji imaju potencijala", kaže Aleksi Trud, predsednik Odbora za istoriju Saveza Srba Francuske.

Za predsednika Saveza Srba Francuske jednoglasno je izabran Đuro Ćetković., ekonomista, rodom iz Beograda, član Crkvenog odbora Eparhije Svetog Save u Parizu. Kao prioritete on je istakao potrebu za podmlađivanjem članstva, aktivno učešće u političkom i javnom životu dve zemlje, te borbu za očuvanje identiteta.

„Mi smo organizacija koja se bori za integraciju Srba u francusko društvo, a i potpisali smo dokument za prava čoveka koja se zasniva na demokratskim principima francuske države, i uvek ćemo pomoći Srbima da se integrišu u francusko društvo. Ali, mi smo totalno protiv asimilacije, i borimo se protiv nje tako što čuvamo naš jezik, našu ćirilicu, našu kulturu i Crkvu", kaže Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske.

Kao jedna od vodećih zemalja iz Evropske Unije i svetska kulturna prestonica, sa preko 400 000 Srba, i izuzetnom potporom u istoriji dva naroda, Francuska i Pariz su sredina u kojoj se Srbija može predstaviti na najbolji način. Odgovornost Saveza Srba Francuske je tim veća.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak