Šta Tramp podrazumeva pod "trgovinom za budale"

N1info 11.06.2018 09:53
Šta Tramp podrazumeva pod "trgovinom za budale"


Američki predsednik Donald Tramp ponovo je napao zapadne saveznike nizom tvitova iz Singapura gde se sprema za istoprijski susret sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom."Poštenu trgovinu treba zvati trgovinom za budale ako nije recipročna", objavio je američki predsednik na Tviteru.

"Prema saopštenju iz Kanade, na trgovini sa SAD-om zarađuju gotovo 100 milijardi dolara (valjda su se hvalili i uhvaćeni su na delu!). Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mlečne proizvode po stopi od 270 odsto. Kada se zbog toga prozove, (premijer) Džastin (Trudo) se uvredi!"

Nije jasno na koje se saopštenje iz Kanade američki predsednik pozvao.

Prema podacima kancelarije američkog trgovinskog predstavnika, SAD je prošle godine beležio višak u razmeni robe i usluga s Kanadom od ukupno 8,4 milijarde dolara.

Tramp je napao i Evropu, napisavši na Tviteru da "SAD snosi gotovo čitav trošak NATO-ve zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini... Evropska unija imala je višak od 151 milijardu dolara - trebala bi da plaća puno više za vojsku!"

Rat rečima između SAD-a i njegovih tradicionalnih saveznika izbio je u subotu kada je američki predsednik na Tviteru napao kanadskog premijera, domaćina sastanka G7, i povukao podršku zajedničkom saopštenju nakon što je Trudo najavio protivmere na američke carine na uvoz čelika i aluminijuma.

Evropa i Kanada konsternirano su reagovali na Trampove tvitove. Francuska je poručila da se međunarodna saradnja "ne može oslanjati na ljutnju i male reči" a nemačka kancelarka nazvala je odluku američkog predsednika o povlačenju podrške saopštenju sa sastanka G7 "otrežnjujućom i deprimirajućom".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak