Katanac na 29 benzinskih pumpi, kakvo su gorivo prodavale

B92 11.06.2018 09:05
Katanac na 29 benzinskih pumpi, kakvo su gorivo prodavale


Pošto se utvrde nepravilnosti, kad je reč o kvalitetu goriva, tržišni inspektor privremeno zabranjuje isporuku tog derivata.Od 1.200 uzetih uzoraka manja odstupanja u kvalitetu goriva zabeležena kod 28.

Tokom kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa Poreska uprava Srbije privremeno je od početka godine zatvorila 29 benzinskih pumpi od ukupno 91 koje je proveravala. Nepravilnosti su utvrđene u 38 objekata, najnoviji su podaci poreznika.

Najčešći razlog, zbog koga se pumpe zatvaraju, nije više kvalitet goriva, već činjenica da trgovci izbegavaju da evidentiraju promet preko fiskalnih kasa, ne prijavljuju radnike, ali i utvrđenog viška, odnosno manjaka goriva, po popisu i sravnjavanju sa knjigovodstvenim stanjem.

Na pitanje šta pokazuju najnovije kontrola kvaliteta goriva, Slaviša Petković, načelnik odeljenja za kontrolu prometa naftnih derivata u Tržišnoj inspekciji, kaže za "Politiku”, da rezultati analiza u laboratoriji potvrđuju da se u prometu nalazi gorivo koje odgovara propisanim standardima kvaliteta.

"U okviru programa monitoringa kvaliteta goriva uzeto je 1.200 uzoraka i utvrđena mala odstupanja kod 28. Najverovatniji uzrok je loše rukovanje i skladištenje benzina i dizela. Istovremeno je kontrolom markiranja goriva uzeto 2.000 uzoraka i negativnih je četiri", kaže Petković.

Na pitanje da li je bilo slučajeva da se bazno ulje namešava s dizelom, kaže da je kontrolom smanjen uvoz ove sirovine više od 50 odsto u odnosu na 2016. i da se ne pojavljuje u nelegalnom prometu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak