Gradi se unutrašnji poluprsten u BG - od Pančevca do Mosta na Adi

B92 11.06.2018 09:04
Gradi se unutrašnji poluprsten u BG - od Pančevca do Mosta na Adi


Najvažniji prioritet nove gradske vlasti je početak gradnje metroa i do kraja 2020. počinje izgradnja prve linije, najavio je zamenik gradonačelnika Goran VesićGradonačelnik Zoran Radojičić i ja bićemo dobar tim, kao sto smo bili u izbornoj kampanji, i sa pomoćnicima gradonačelnika, članovima Gradskog veća sekretarima i direktorima javnih preduzeća nastavićemo uspešno da razvijamo grad, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On za današnji "Blic" ističe da će sada, kao zamenik gradonačelnika, imati više odgovornosti nego dok je bio gradski menadžer, kao i da će se i dalje operativno baviti javnim preduzećima, velikim projektima i ekonomijom grada.

Prema njegovim rečima, najvažniji prioritet nove gradske vlasti je početak gradnje metroa i do kraja 2020. počinje izgradnja prve linije.

Metro podrazumeva dve linije i četiri integrisane linije BG voza. Prva linija dužine 22 kilometra biće od Makiškog polja do Ade Huje. Najopterećenija gradska saobraćajnica je Bulevar Živojina Mišića, a stanica metroa na Makiškom polju će "kupiti" sve putnike sa Čukarice, iz Sremčice, Obrenovca, Barejeva i Lazarevca, koji će metroom dolaziti do grada. Tako ćemo rasteretiti ovaj potez, jer neće biti autobusa, kazao je Vesić.

On je kazao da je drugi veliki projekat završetak obilaznice oko Beograda koji se radi zajedno sa Republikom, a posao je pri kraju.

Grad radi još jednu unutrašnju obilaznicu, spoljni magistralni prsten u okviru kojeg gradimo most na Adi Huji. Gradnju počinjemo 2020, a vrednost radova je oko 180 miliona evra, rekao je zamenik gradonačelnika.

"Gradimo unutrašnji magistralni poluprsten koji ide od Pančevačkog mosta preko Autokomande do Mosta na Adi. Da bismo ga završili, radićemo Topčideski tunel. Bićemo spremni sledeće godine, a vrednost projekta će biti 70 miliona evra", kaže Vesić.

On je napomenuo da je u toku izmeštanje korita Topčiderske reke kako bi se proširio Bulevar patrijarha Pavla na šest traka i povezali Rakovica i Vidikovac sa Mostom na Adi.

Napomenuo je da se do kraja maja sledeće godine završva postavljanje šina na Mostu na Adi i tako se povezuju Banovo Brdo i Novi Beograd i tada će početi uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnja novog.

"Vrednost novog mosta je oko 80 miliona evra. Stari most će biti repariran i postavljen na nekom drugom mestu kao biciklističko-pešački most, a gde - glasaće građani", navodi on.

Istovremeno, kako Vesić najavljuje, počeće izgradnja gradskog tunela koji će počinjati kod sadašnje autobuske stanice, a završvavati skoro kod Pančevačkog mosta, a ovaj tunel će smanjiti obim saobraćaja u centru grada za 14 posto, zagađenje za skoro 10 posto i skratiti put vozačima za oko osam posto.

Od projekata koji nisu infrastrukturni, Vesić navodi Muzej grada na uglu Resavske i Nemanjine, gondolu koja će povezivati Ušće i Kalemegdan, Naučno-istraživački centar "Nikola Tesla" na mestu stare električne centrale na Dorćolu.

Na pitanje šta je sa 54 najavljene fontane, Vesić kaže da su određena mesta na kojima će one biti i da počinje projektovanje, a svaka fontana će biti umetničko delo umetnika, vajara ili arhitekata.

Što se tiče rešavanja problema buke u Beogradu, kaže da će tražiti izmenu propisa i da će inspektori i komunalni policajci imati opremu kojom će lako i nenajavljeno da utvrđuju nivo buke restorana i klubova.

"Oni koji budu želeli da emituju muziku posle radnog vremena moraće da urade potpunu zaštitu od buke u skladu sa pravilima koja ćemo da propišemo. Lokali koji posle radnog vremena toče alkohol moraće da imaju posebne dozvole, a u njima neće biti dozvoljeno prisustvo maloletnika", navodi on.

Kaže i da je pripremljen plan lokacije splavova, a na osnovu Zakona o vodama svi će morati da plaćaju naknadu Beogradu zavisno od kvadrature i mesta.

Vesić najavljuje i nova pravila po kojima će nove zgrade morati da imaju takozvanu antigrafit zaštitu ili tečno staklo kako grafiti ne bi mogli da se zadrže, dok će na zgradama pod zaštitom gradske vlasti postaviti tu zaštitu.

"To nema veze s muralima, koji ulepšavaju grad", napominje Vesić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak