Samo jedan odsto starih ima pomoć gerontodomaćica

Politika 10.06.2018 16:28
Samo jedan odsto starih ima pomoć gerontodomaćica


Dobar primer prakse je opština Ljig, koja je udružila snage sa opštinama Lajkovac i Mionica kako bi se pomoglo najstarijim građanima: oni su izdvojili po 2,5 miliona dinara podrške za 120 starihO najugroženijim, najstarijim žiteljima Uba već četiri godine nema ko da brine. Od 2014. ova opština nijednom nije obezbedila sredstva za rad gerontodomaćica, kroz uslugu „pomoć u kući”, iako je bila jedna od prvih u Srbiji koja je na takav način vodila brigu o starima. U opštini ne obrazlažu razloge zbog kojih je „pomoć u kući” proterana sa spiska usluga socijalne zaštite.

U jednom od najsiromašnijih krajeva naše zemlje, u Trgovištu, malo su se bolje organizovali.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, preko javnih radova ove godine biće angažovano do tridesetak žena koje će obilaziti staračka domaćinstva. Kako najavljuje Dragan Krstić, zamenik predsednika opštine Trgovište, takav vid podrške već neko vreme je odomaćen u ovom kraju, ali novca ipak ima samo za tri meseca u godini.

– Prošle godine uposlili smo na tri meseca 30 gerontodomaćica, koje su dva do tri puta sedmično pomagale u 150 domaćinstava. Jedna žena bila je zadužena za pet domaćinstava. Taj broj gerontodomaćica je sasvim dovoljan, ali tri meseca nisu. Usluga se finansira kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja. Da bismo mogli da je uvrstimo u stalnu opštinsku ponudu, potrebno je da oformimo službu i zaposlimo radnike, a opština za to nema dovoljno sredstava – ističe Krstić.

Najčešći razlog zbog kojeg pojedine lokalne samouprave i dalje ne razvijaju servise podrške starima jeste manjak novca u njihovim budžetima. Zbog toga je u ovoj godini Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja izdvojilo 756 miliona dinara upravo za razvoj novih i postojećih usluga u zajednici, a među njima su dnevni boravci za stare, pomoć u kući, lični pratioci deteta, personalni asistenti... Minule godine država je opredelila 701 milion dinara, a taj novac stigao je do 123 lokalne samouprave. U ministarstvu napominju da je u toku 2017. ukupno 12.008 osoba koristilo uslugu „pomoć u kući”, a o njima je brigu vodilo 1.279 gerontodomaćica.

Kako će ove godine opštine rasporediti sredstva zavisi isključivo od njih. Nažalost, naša država nema dovoljno resursa da pruži takvu podršku svim starijim ljudima, o čemu svedoče i brojke: servis „pomoći u kući” koristi svega oko 14.000 starijih, dok tek u 90 lokalnih samouprava usluga funkcioniše svih 12 meseci, a u preostalima kraći period tokom godine, uveravaju u Udruženju „Snaga prijateljstva – Amiti”.

– Uz podršku države, servis „pomoći u kući” obezbeđuje se za svega 1,1 odsto starijih. Problem je što potrebu za tim servisom ima znatno veći broj njih. A takav vid podrške potreban je za gotovo svaku desetu osobu stariju od 65 godina, odnosno za deset procenata njih – navodi mr Nadežda Satarić iz Udruženja „Amiti”.

Dobar primer prakse je opština Ljig, koja je udružila snage sa opštinama Lajkovac i Mionica kako bi se pomoglo najstarijim građanima. Posle saradnje sa organizacijom „Karitas” i EU, koje su pre nekoliko godina pokrenule i finansirale projekat „Za više solidarnosti prema starima”, Ljig, Mionica i Lajkovac sada su se okrenuli sami sebi. U budžetu ove tri opštine odvojeno je po 2,5 miliona dinara podrške za 120 starih.

– Tri negovateljice raspoređene su na svakoj opštini i imaju zadatak da obiđu 30 do 40 starijih. Nemamo lista čekanja – kaže Milan Janićijević, direktor Centra za socijalni rad u Ljigu.

Iz budžeta opštine Crna Trava takođe se već sedam-osam godina finansira usluga „pomoć u kući”. Godišnje se odvoji oko pet miliona dinara za službu gerontodomaćica, koju čini deset žena, objašnjava Slavoljub Blagojević, predsednik Crne Trave. Na njihovu podršku može da računa više od 200 starih. Za opštinu Lučani država je odvojila sredstva za rad gerontodomaćica, ali kako kažu u opštinskoj upravi, služba još nije počela da funkcioniše. U prestonici je, pak, sve pod konac, gerontodomaćice rade punom parom, ali su veliki problem liste čekanja. Prema jedinstvenom evidencionom spisku, oko 800 osoba trenutno čeka da ostvari pravo na ovu uslugu, a na pomoć gerontodomaćica može da računa oko 2.600 najstarijih Beograđana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak