Tramp sam protiv svih na samitu G-7

Politika 10.06.2018 09:17
Tramp sam protiv svih na samitu G-7


Okupljanju lidera sedam najjačih svetskih ekonomija prethodila razmena prozivki između američkog predsednika i pojedinih učesnikaAmerički predsednik Donald Tramp odlučio je da danas napusti samit lidera sedam najrazvijenijih država sveta, pre njegovog završetka. Trampa će u nastavku rada G-7 zameniti Everet Ajzenštat, zamenik njegovog pomoćnika za međunarodne ekonomske poslove. Najavljeno je da predsednik SAD ovog jutra iz Kanade leti direktno za Singapur, na istorijski samit sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

Ovo saopštenje Bele kuće prepuno simbolike objavljeno je samo nekoliko sati nakon nezapamćene pretnje francuskog predsednika Emanuela Makrona upućene preko „Tvitera” lideru SAD, i to povodom carinske politike Vašingtona. Nove američke carine na čelik i aluminijum i pretnje daljim nametima na uvoz stranih vozila pozicionirale su se kao glavne teme samita G-7, umesto najavljenih diskusija o klimatskim promenama, ekonomskom rastu, pravima žena...

Makron je Trampu zapretio da bi na G-7 lako mogao ostati sam

„Mi smo svi angažovani u konfliktima u Siriji, Iraku, Sahelu, raznim mestima širom sveta. Saveznici smo. Naši vojnici rame uz rame brane slobodu i naše vrednosti. Ne možete među saveznicima u ovom međunarodnom kontekstu počinjati trgovinski rat. Nijedan lider nije doveka. Američki predsednik možda ne mari da ostane izolovan, ali ni mi ne marimo da nas bude šest, ako zatreba”, poručio je na „Tviteru” šef Jelisejske palate u poruci napisanoj na engleskom jeziku.

Makron je potom sa Džastinom Trudoom, premijerom Kanade i domaćinom samita G-7, održao je konferenciju za štampu na kojoj su u duetu nastavili sa kritikama Trampa.

Trudo je Trampovo obrazloženje da su Americi nove uvozne carine neophodne iz bezbednosnih razloga nazvao „smešnim”. Makron je istom prilikom pozvao „evropsku brigadu da zbije redove” i okupi se radi razrade zajedničkog nastupa, pre njihovog susreta sa Trampom na G-7.

„Evropa mora da spasi svoj front, odbrani se od daljeg izolacionizma i sirovog hegemonizma. Hegemonizam je vladavina moći i kraj vladavine zakona. Uostalom, šest preostalih ekonomija G-7 predstavljaju tržište veće nego Amerika”, izjavio je Makron.

Pred dolazak u Šarlvoau na samit G-7, Donald Tramp nije ostao dužan na pretnje Trudoa i Makrona.

„Kanadski premijer je tako ogorčen kad je reč o carinama. Pominje zajedničku prošlost. A što ne kažete da namećete 290 odsto carine na uvoz mlečnih proizvoda iz Amerike? Molim vas, kažite predsedniku Makronu da Evropa ima trgovinski suficit s Amerikom od 151 milijarde dolara. Ja kažem – spustite carine i barijere ili ćemo vam pokazati. Dolazim da ispravim krive trgovinske odnose. Ako ne uspemo da se dogovorimo, možda još i bolje!”, poručio je Tramp.

U međuvremenu, Lari Kadlou, glavni Trampov ekonomski savetnik, demantovao je navode „Vašington posta” da se predsednik SAD do poslednjeg trenutka pitao zašto uopšte da ide na samit G-7.

„Predsednik želi da ide na taj put: sa lakoćom se nosi sa teškim temama. On je dokazao da je lider na svetskoj sceni, postigao je veliki uspeh i u spoljnoj politici. Tamo neće biti nikakvih problema”, procenio je Kadlou. Po Kadlouu, tekuća javna transatlantska prepucavanja deo su „porodične svađe”, koja se može rešiti.

Berze, međutim, počinju u to da sumnjaju.

Nesigurna u ishod samita G-7 , međunarodna finansijska tržišta počela su javno da iskazuju bojazan od moguće izolacije SAD unutar zapadnog političkog kruga i eventualne eskalacije transatlanstke nesloge.

Tim povodom američki dolar je pao na najnižu vrednost u poslednje tri sedmice (evro je iznosio 1,1778 dolara), ali su istovremeno akcije nemačkih megafirmi „Tisen Krup” i „Folksvagen” izgubile po dva odsto vrednosti.

Mogu li lideri G-7 na samitu koji se završava danas predveče postići dogovor o spornim temama, neizvesno je. Da li će Donald Tramp pre puta u Singapur potpisati zajedničko saopštenje G-7 o eventualnim postignutim dogovorima ili će na tom papiru biti samo šest imena – to je već zagonetka čije geopolitičke posledice nije lako naslutiti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak