Zadaci čekaju novog gradonačelnika ... Metro, Filharmonija, nova autobuska stanica, kilometri auto-puta

Politika 10.06.2018 16:12
Zadaci čekaju novog gradonačelnika ... Metro, Filharmonija, nova autobuska stanica, kilometri auto-puta


Među najvećim problemima su divlja gradnja, javni prevoz, gubitaši GSP i „Sava centar”…– Veliki infrastrukturni projekti kao što su gradnja mosta na mestu Starog savskog, mosta kod Ade Huje, tunela od Savske do Dunavske padine, Topčiderskog tunela, završetka pristupnih veza Mostu na Adi…Startna pozicija četvorogodišnjeg mandata je prilično dobra za novog gradonačelnika Beograda. Prof. dr Zoran Radojičić važi za jednog od omiljenih beogradskih lekara, odličnog stručnjaka sa menadžerskim sposobnostima, profesionalca i saradnika koji je uvek spreman na kompromis. Reputacija prvog čoveka prestonice trenutno je toliko dobra da ni odbornici u Skupštini grada koji su skloni kritikovanju i za najmanju sitnicu na dan izbora Radojičiću lično nisu ništa zamerili.

Ali, sve to biće na ispitu u naredne četiri godine, i to ne samo zato što je Radojičić novajlija u politici i što je rekao da će nastaviti da radi kako je rađeno u prethodnom mandatu nego i zato što su pred njim kao gradonačelnikom dvomilionskog grada zahtevni zadaci, problemi koje treba da reši i krupni projekti.

Među najvećim problemima su divlja gradnja, javni prevoz, gubitaši GSP i „Sava centar”... U Beogradu je prošle godine, kada je Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture objavilo podatke o nelegalnim objektima, bilo više od 250.000 njih. Rešenje trenutno nije ni na vidiku, jer ono zavisi od grada, gradskih opština i države. Ali, sa spiska gradskih glavobolja ubrzo bi mogao da bude skinut „Sava centar”, i to ako se krajem juna pozitivno okonča poziv za javno-privatno partnerstvo za najveći kongresni centar na Balkanu.

Više truda i muke biće potrebno za GSP, koji se godinama dotira iz budžeta grada, ali i za podizanje kvaliteta javnog prevoza, na čiju se neredovnost i dotrajalost vozila sugrađani svakodnevno žale. Plan za ozdravljenje GSP-a osmišljava se godinama, ali i dalje nema naznaka kada bi neki krupni koraci mogli da se preduzmu. Sa podizanjem kvaliteta prevoza situacija je drugačija.

Na dan izbora novog gradonačelnika već je najavljeno da bi u narednih nekoliko godina trolejbuse trebalo da zamene elektrobusi, vozila slična eko-autobusima. U planu je, kako je ukazano, da se kupi 80 ovih vozila. Ali, jasno je da je za bolji prevoz Beograđana potrebno dosta novih autobusa i tramvaja, ali i da prevoznici konačno počnu da poštuju red vožnje i da naplata karata bude bolja. Za ovo poslednje biće potrebno dosta muke kako bi se pomirile želje nadležnih i sugrađana, jer dok u gradu i „Busplusu” smatraju da je ključ u većoj prodaji karata, sugrađani ističu da bi plaćali kada bi se, uz vremenske, uvele i jeftinije karte.

Novi gradonačelnik i njegov tim u očima Beograđana će porasti i ako počne gradnja više kilometra kanalizacije, ako se unapredi čišćenje grada, ali i ukoliko se smanji broj rupa na saobraćajnicama i broj ulica na čijim trotoarima su poiskakale ploče.

Radojičić bi mogao da se svrsta u red omiljenih gradonačelnika ako na kraju četvorogodišnjeg mandata iza njega ostanu važni, pre svega za sugrađane korisni, infrastrukturni objekti. Naime, iskustvo pokazuje da Beograđani ne zaboravljaju gradonačelnike u čije vreme su građeni mostovi, bulevari, tuneli, novi stambeni blokovi…

I u ovom slučaju je početna pozicija prilično dobra za Radojičića. Samo ako se ne ispreče nepredviđene okolnosti, on bi mogao da bude gradonačelnik u čije vreme je počelo ostvarenje višedecenijskog sna Beograđana – gradnja metroa. Početna stanica prve linije metroa, Makiš, mnogima je sporna, ali malo ko spori da Beogradu metro odavno treba. Već je obznanjeno da bi naredne četiri godine trebalo da obeleže i veliki infrastrukturni projekti kao što su gradnja većeg mosta na mestu Starog savskog, ali i mosta kod Ade Huje. Smanjenju saobraćajnih čepova trebalo bi da doprinesu i tunel od Savske do Dunavske padine, Topčiderski tunel koji će izlaziti kod Autokomande, ali i završetak pristupnih veza Mostu na Adi.

Prve vidljive novine u beogradskoj panorami u toku Radojičićevog gradonačelnikovanja biće novi bulevar u Savskom amfiteatru, ali i promena obrisa dela Karađorđeve ulice, priobalja u tom delu grada i Trga republike.

Na toj listi trebalo bi da budu i sređen i proširen Bulevar patrijarha Pavla, nova autobuska stanica BAS, preuređeni Studentski i Savski trg, završetak cele ili većeg dela obilaznice oko Beograda, novi kilometri auto-puta kroz prestonicu, stanična zgrada na Prokopu…

Radojičić bi i za kulturne i sportske poslenike mogao da bude jedan od dražih gradonačelnika, jer bi njegovu eru trebalo da obeleži i gradnja modernog zdanja filharmonije, nacionalnog stadiona, a možda i početak radova zdanja nacionalne opere i baleta.

Već se zna da će se nastaviti s obnovom reprezentativnih gradskih fasada, širenjem pešačke zone u centru, uređenjem urbanih džepova…

Ako se makar trećina stavki s ovog ambicioznog spiska uspešno reši u naredne četiri godine, Radojičić će se, gotovo izvesno, naći među gradonačelnicima koje će Beograđani po dobrom pominjati. Možda će čak biti prvi koji će stati rame uz rame sa čuvenim Vladom Ilićem ili Brankom Pešićem. 

Na dnevnom redu možda i statut i nove opštine

Statut grada nije stavka od koje zavisi popularnost gradonačelnika, ali dugo najavljivane izmene najvišeg pravnog akta, koje bi donele decentralizaciju gradskih opština, svakako bi bile plus u radnoj biografiji novog gradonačelnika. Ali, rešavanje ovog zadatka, kao i borba s divljom gradnjom, osim od gradonačelnikovog tima, u velikoj meri zavisiće i od države, koja treba da se pozabavi izmenama pojedinih republičkih akata. Ako ipak dođe do promene statuta, postoji šansa da Beograd dobije i nove opštine, što pojedini delovi prestonice, poput Batajnice ili naselja na levoj obali Dunava, godinama priželjkuju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak