I dalje bez dogovora u FBiH o izmeni Izbornog zakon

RTV 09.06.2018 17:33
I dalje bez dogovora u FBiH o izmeni Izbornog zakon


Uprkos optimizmu nakon prošlog sastanka, lideri vodećih političkih partija u Federaciji BiH ni danas nisu postigli saglasnost o izmenama Izbornog zakona BiH, a odgovornim za to smatraju HDZ BiH, Dragana Čovića."Na prošloj sesiji se činilo da smo blizu rešenja, ali nismo danas uspeli. Ko je tome kriv, neću govoriti, neću govoriti detalje. Zadržali smo mogućnost da se u nastavku razgovora dogovorimo. Ništa od toga ne mogu više da kažem", rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Nije želio komentarisati zaključke PIK-a.

Predsednik SDP BiH, Nermin Nikšić, međutim, kaže da on ni nakon rošle sesije nije bio optimista.

"Trebamo zadržati dignitet razgovora, da se sučeljavaju argumenti i da dođemo do rešenja. Nije bilo ništa sporno što nije bilo ranije. Govori se o tome da li treba primenjivati federalni Ustav i priču o najmanje jednom predstavniku konstitutivnog naroda iz kantonalne skupštine ili neki drugi pristup", kazao je Nikšić.

Zamenica predsedika HDZ-a BiH, Bojana Krišto je, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, kazala je da je suština da nema dogovora jer se ne poštuju principi odluke Ustavnog suda jer se insistira na popisu 1991. godine, na ustavnim odredbama koje su u ovom trenutku sporne i podneli smo zahtev za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH u odnosu na ustav BiH.

"Nema legitimnog predstavljanja ako se koristi popis iz 1991. godine i nema jedan iz svake županije. Mora biti proporcionalno zastupljena konstitutivnost naroda u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH. To je rekao i Ustavni sud, a na tome ćemo insistirati. Ako do rešenja dođemo. Ako ne, Bože moj. Svi imamo odgovornost", kazala je Krišto.

Istakla je da je privremeno rešenje - privremeno, ali da se mora poštivati odluka koja govori o legitimnom predstavljanju u svim administrativnim jedinicama.

Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a, kazao je da dogovora nije bilo jer HDZ BiH ne želi da približi stavove kada je u pitanju "ad-hoc" rešenje izmena Izbornog zakona BiH.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak