Lavrov: Nismo tražili povratak u G8

Politika 09.06.2018 17:23
Lavrov: Nismo tražili povratak u G8


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nikada nije zatražila da joj se dozvoli povratak u G8 (grupu osam najrazvijenijih država sveta).TAS S prenosi da je Lavrov to kazao ruskom televizijskom „Kanalu 1”, komentarišući sugestiju predsednika SAD Donalda Trampa da Rusiju treba ponovo primiti.

„Kada su naši zapadni partneri odlučili da se vrate na format G7, mi smo prihvatili njihovu odluku i od tada radimo na drugim platformama. Članovi Šangajske organizacije za saradnju, BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i G20 dele naš pristup”, rekao je Lavrov.

On je dodao da „ultimatumi nisu dovoljni za G20, tamo je potrebno dogovoriti se”.

„Grupa 20 je mehanizam za postizanje konsenzusa. Verujem da je to platforma koja najviše obećava kada je u pitanju budućnost”, poručio je Lavrov.

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se juče na samitu Grupe 7 (G7) da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G7 koji se održava u kanadskoj pokrajini Kvebek, preneo je Rojters.

Rusija je 1997. godine pristupila G7, čime je format grupe promenjen na G8, ali je zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima 2014. suspendovana iz članstva.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak