Merkel: Rusija još ne može u G7

RTS 09.06.2018 10:08
Merkel: Rusija još ne može u G7


Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se na samitu Grupe 7 da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita.Merkelova je takođe izjavila da je prerano za zajedničko saopštenje lidera, dodajući da još nije postignut dogovor, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije danas je pozvao da se Rusija vrati u G7, nakon što je 2014. godine izbačena u nakon anektiranja Krima.

"Zašto uopšte i pravimo susret ako Rusije nema? Ja ću tražiti da se to dogodi, ali to zavisi od njih. Sviđalo se to vama ili ne - čak bi se to moglo i politički nekorektno protumačiti, mi moramo da upravljamo svetom. Sada imamo G7, koja je prethodno bila G8, ali je proterala Rusiju", rekao je Tramp.

Naklonjeniji stav prema Rusiji ima još jedino italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je najavio reviziju sankcija. Kaže da je povratak Rusije u interesu svih. Evropski lideri poručuju da u sukobu oko carina - neće žrtvovati načela, ako američki otpor ode predaleko.

Lideri Grupe 7 trebalo bi da izdaju zajedničko saopštenje na osnovu nacrta koji je već pripremljen, a u kojem će izneti zajednički stav da bi njihove vlade trebalo da sarađuju i rade sa internet provajderima i kompanijama za društvene mreže u cilju sprečavanja stranog mešanja u izbore.

Agencija Rojters imala je uvid u nacrt saopštenja, koji su potpisale SAD, Kanada, Japan, Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, a slažu se da će osigurati veliki nivo transpartentnosti finansiranja političkih stranaka, pogotovo u vreme izbora.

Rojters ocenjuje da se čitav nacrt indirektno odnosi na optužbe koje su iznele SAD i EU o mogućem ruskom mešanju u izbore na tim područjima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak