Protesti širom Srbije zbog cena goriva

RTS 08.06.2018 21:34
Protesti širom Srbije zbog cena goriva


Protest zbog cene goriva organizovan je širom Srbije, a snimci sa društvenih mreža pokazuju da su automobili stajali u više gradova.
Vozači očekuju od države smanjenje akciza na derivate a zbog poskupljenja goriva su na sat vremena u više gradova blokirali glavne saobraćajnice. Slični protesti najavljeni su u celom regionu za vikend.

Najveće gužve uobičajeno su petkom, a protest zbog skupog goriva u Beogradu, blokadom Gazele, Slavije, Pančevačkog mosta od 17 do 18 sati obustavio je saobraćaj u tim delovima grada. U isto vreme u drugim gardovima bili su veliki zastoji jer su blokirani najprometniji punktovi.

Anketirani vozači koji su protestovali kažu da je u okruženju gorivo jeftinije a posebno dizel. Pitaju se šta drugo treba da urade da bi gorivo pojeftinilo.

Iako su saglasni sa zahtevom da pojeftini, ima vozača koji negoduju zbog blokade saobraćaja.

Akcize se uslađuju sa godišnjom inflacijom. Iz litre benzina po tom osnovu se izdvajaja 54,49 dinara a evrodizla 56 dinara. Cene derivta formiraju se na slobodnom tržištu a u slučaju velikih poremećaja država može da reaguje.

"Za onoliko za koliko bi država smanjila fiskalne obaveze, za toliko bi cena goriva mogla da bude smanjena. Inače, da li će doći do primene ovih mera to treba da odredi jedna ozbiljna ekonomska analiza koja treba da pokaže da li ovako visoke cene mogu da utiču na inflaciju", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U Vladi kažu da su te analize stalne. Ministar finansija je potvdio da se u sklopu strukturnih reformi sa MMF-om već razgovaralo o stimulativnim paketima kako bi se olakšalo privredi i građanima.

"Tu mislimo i razmišljamo i oko smanjenja nekih poreza, doprinosa oko nekih smanjenja parafiskalnih nameta koji trenutno postoje na privredi Srbije. Možda i akciza raznih o kojima se danas priča", kaže ministar finansija Siniša Mali.

Ove sedmice sirova nafta sa 79 dolara pala je na oko 75 dolara za barel. A povoljnija su i berzanska kretanja derivata, pa ministar energetike očekuje i ažurnost naftnih kompanija da po tom osnovu na pumpama brže snize cene.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak