Šarčević o spornim doktoratima: Izveštaj Komisije za akreditaciju je kukavičje jaje

Novosti 08.06.2018 15:49
Šarčević o spornim doktoratima: Izveštaj Komisije za akreditaciju je kukavičje jaje


Ministar prosvete optužuje Komisiju za akreditaciju da je prekoračila nadležnost. Zbog njihovih ocena, Evropska komisija nas stavila pod nadzorIZVEŠTAJ Komisije za akreditaciju u kome osporavaju 103 doktorata je neprihvatljiv, jer niti je njihov posao da priznaju diplome, niti su poslali potpunu dokumentaciju. Ovako, za "Novosti", ministar prosvete Mladen Šarčević komentariše izveštaj koji je KAPK poslao Ministarstvu prosvete i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, u kome se spore doktorske diplome stečene na 22 fakulteta devet privatnih univerziteta.

- Ovo je kukavičje jaje koje je rukovodstvo KAPK-a ostavilo na kraju svog mandata. Ne mogu ni da im vratim izveštaj na doradu, jer više ne postoje - kaže Šarčević. - Pravo je pitanje zašto su u dva kruga akreditacije sve ove diplome uzimali kao validne, a sada im je palo na pamet da one više ne važe. Ne možete se tako igrati sa sudbinama ljudi. Svi oni bi mogli da tuže državu, zbog pravne nesigurnosti koju je KAPK izazvao.

Šarčević smatra da ovim osporavanje doktorata KAPK pokušava da prikrije sopstvene propuste u radu. On poručuje da će se lako utvrditi da je više od 90 odsto tih diploma izdato u legalnim uslovima za rad.

- Ako je neko zaista radio na divlje, neće biti zaštićen - napominje Šarčević i dodaje da KAPK nije imao pravo da izdvaja samo privatne fakultete i visoke škole, a da po istim kriterijumima ne proveri i državne.

DRŽAVA JAČA OD REKTORAARSENIJEVIĆA AKO dođe do bilo kakve opstrukcije u smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu, država može da primeni silu - poručio je Šarčević. - Vlada je osnivač, a ja mogu predložiti Vladi da primeni rigorozne mere kada je pitanju dalja opstrukcija u radu Saveta tog univerziteta. Cela ta priča neće ići stranputicom. Savet univerziteta ima autonomiju, ali u odnosu na državu. Država je jača, budite sigurni.

On optužuje KAPK i za to što je Evropska agencija za proveru kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) stavila Srbiju "pod nadzor" u periodu od dve godine. Ukoliko izgubimo punopravno članstvo, naše diplome izgubile bi značaj u inostranstvu.

Pročitajte još: Brnabić: Rešenje za Univerzitet u Kragujevcu primer vladavine prava

Šarčević se osvrnuo i na zahtev lezbijskog udruženja "Labris" da se zabrani šest udžbenika za srednje škole, zbog sadržaja koji su uvredljivi za LGBT populaciju.

- Život je pregazio mnoge udžbenike. Pre 30 godina ravnopravnost polova drugačije se posmatrala. Ne mora se to smatrati bolešću, ali ne mora se ni popularisati - izjavio je Šarčević.

Sporni udžbenici su na dodatnoj "ekspertizi" Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja, koji izdavaču, Zavodu za udžbenike, daje rok od deset dana da unese preporučene izmene.

- Postoji mogućnost opstrukcije, što kod nas nije ništa novo. Onda ide procedura povlačenja udžbenika, a postoji i međurešenje: dok se ne objavi poziv za novi udžbenik, koristi se stari gde se ove stvari prevazilaze, ignorišu i deci se objašnjava - objasnio je ministar.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak