Protesti širom Grčke zbog imena Makedonije

RTS 07.06.2018 08:36
Protesti širom Grčke zbog imena Makedonije


Hiljade ljudi izašle su na proteste širom Grčke zahtevajući da grčka vlada zauzme čvrst stav u pregovorima sa susednom Makedonijom oko imena te zemlje.Centralni skup je održan kod Pele, rodnog mesta Aleksandra Velikog. Skup u selu Pela je bio jedan od više od 20 protesta, koje širom zemlje organizuju tvrdokorni protivnici bilo kakve upotrebe naziva Makedonija u sporu oko imena između Atine i Skoplja, prenosi AP.

Među učesnicima protesta bilo je političara opozicionih partija, lokalnih zvaničnika i predstavnika organizacija, a bilo i snažno prisustvo Grčke pravoslavne crkve, javila je grčka agencija ANA.

Skupovi su, između ostalog, održani u Solunu, Kateriniju, Kavali, Larisi, Kastoriji, Polikastru i mnogim drugim gradovima.

Učesnici skupova su mahali grčkim zastavama, nosili transparente i verske simbole i izvikivali slogane kao što su "Grčka znači Makedonija" i "Dalje ruke od Makedonije".

Policija nije saopštila zvanične procene o broju učesnika na protestnim skupovima, koji su završeni bez incidenata, javila je ANA.

Povodom protesta makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je, zbog mogućih rizika i eskalacije situacije, upozorilo državljane te bivše jugoslovenske republike da izbegavaju putovanje u Grčku ili gradove u kojima će se protestovati.

Proteste organizuje "Komitet za borbu protiv grčkog karaktera Makedonije", koji čine predstavnici opozicionih parlamentarnih i neparlementarnih stranaka i nevladinih udruženja koja se protive da novo ime te države sadrži reč "Makedonija".

Dogovor Atine i Grčke o novom imenu Makedonije, koji su postigli šefovi diplomatija dveju zemalja, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN Metju Nimica, još nije obelodanjen.

Njegovo predstavljanje javnosti najavljeno je nakon što sporazum usmeno potvrde premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kao tri moguće opcije koje su ostale u užem izboru su: Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak