15 najlepših mesta na svetu

Luxlife 05.06.2018 18:46
15 najlepših mesta na svetu


Besprekorno čista voda, predivne plaže sa belim peskom, stara i zaboravljena naselja koja i dalje postoje kao da su i dalje u petnaestom veku, ruševine koje fasciniraju, pustinje koje plaše i dominiraju i prirodni fenomeni koji oduševljavaju i one najstrastvenije istraživače – to je samo 1% čuda koje naša planeta sadrži i koja možete videti.Koje je najlepše mesto sveta, pitate se? Pa, naravno, to je pitanje na koje ćete uvek dobiti subjektivan odgovor. Ideja lepote varira od čoveka do čoveka, a na našu sreću, na svetu postoji mnogo mesta koja zavređuju taj epitet i koja su nam dostupna. Evropa, Amerika, Azija, Australija – svaki kontinent sadrži nešto predivno što morate videti. Mi izdvajamo petnaest najlepših mesta na svetu.

Niagarini vodopadi

Smešteni na Niagara reci između jezera Eri i Ontario, tri masivna vodopada formiraju granicu između SAD i Kanade. Formirani tokom ledenog doba, oni danas predstavljaju najfascninantniji vodopad sveta, privlačeći sve vrste turista. Zapravo, lepota i veličanstvno koje emituje voda koja pada sa visine od 57 metara inspirisala je umetnike kao što su Tomas Kol, ali i brojne avanturiste koji se niz njih spuštaju ili ih prelaze.

15 najlepših mesta na svetu

Jeloustoun nacionalni park

Najstariji i jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova sveta, a proteže se na prostoru od oko 9.000 kvadratnih kilometara. Ovde se nalaze neverovatna čuda prirode, poput alpinskih reka, vulkana sa veličanstvenim gejzirima i izvorima, dubokih kanjona koji menjaju svoj izgled u zavisnosti od položaja sunca, vanvremenske šume, snegom optočeni vrhovi, predivni pogledi i još bolje staze za šetnju. Ovaj lokalitet je omiljen među turistima, naučnicima, ljubiteljima adrenalina, ali nažalost i lovokradicama, jer ovde žive vukovi, bizoni, antilope, losovi i medvedi i definitivno je vredan posete.

Amalfi obala

Ova destinacija se pojavljivala u holivudskim blokbasterima, a dovoljno je lepa da deluje kao da pripada nekom magičnom svetu bajki, a ne našoj realnosti. Naselja koja se nalaze na obroncima planine Ravelo sa svojim voćnjacima deluju kao slike sa razglednice. Amalfi obala proteže se na potezu od 50 kilometara, tako da je lako možete celu istražiti, posetiti šarmantna sela, uživati u pogledima koji oduzimaju dah, večerati u lokalnim tavernama i restoranima…

Salar de Uyuni

Smešten na visini od 3.656 metara u Andima, sa površinom od oko 10.000 kvadratnih kilometara, ovo je najveće polje soli na svetu. Nekada jezero, danas je prostor koji je u potpunosti prekriven svetlucavom belom soli, neverovatnim kamenim formacijama i ostrvima na kojima žive samo kaktusi. Slana kora debela je između 2 i 20 metara. U novembru, ovaj prostor postane roze, jer ga tada obavezno posećuju flamingosi.

15 najlepših mesta na svetu

Mauna Kea plaža

Sa svojim zlatnim peskom, ovo je jedno od najboljih mesta za uživanje na ostrvu Havaji i idealno je za duge šetnje. Takođe, ovde se nalazi i Mauna Kea Beach Hotel, koji je savršeno mesto u kom možete odsesti kada ste ovde. Ronjenje je veoma popularna aktivnost među turistima, iako ovde postoje samo dva mesta za pravo iskustvo.

15 najlepših mesta na svetu

Oia, Santorini

Kako mnogi tvrde, Oia je najlepše mesto na svetu i na ostrvu Santorini sa svojim slikovitim pogledom na Palea vulkan, Nea Kameni i Tirasia ostrvo sa svojih stenovitih obronaka. Oia je mnogo mirnije mesto od obližnje Fire i idealno je za sve one koji zaista žele da se opuste i uživaju. Ovde možete otkriti pravi grčki način života i lutati uzanim ulicama koje su pune taverni, prodavnica suvenira i kafea. Takođe, možete prošetati i Amoudi lukom ili posetiti umetničke galerije.

Viktorijini vodopadi

Mosi-oa-Tunya, originalno ime ovih vodopada na Zambezi reci, u prevodu znači Dim koji grmi i zaista je prigodno ime za najšire vodopade sveta, jer se njihov zvuk može čuti sa udaljenosti od čak 40 kilometara. Ovi vodopadi formiraju najveću vodenu zavesu na svetu, a voda koja sa njih pada udara u basaltne stene, formirajući permanentne oblake i neverovatne duge. Basaltni zid sa suprotne strane okružen je gustom šumom i nudi besprekorni pogled na vodopad.

15 najlepših mesta na svetu

Blu Ridž planine

Ovaj planinski lanac nalazi se u istočnom delu Sjedinjenih Država, a proteže se od najjužnijeg kraja Apalačana pa sve do Pensilvanije na severu. Verovatno ste barem u jednom trenutku na svom kompjuteru imali sliku ovih planina kao desktop. A zašto i ne biste, kada one deluju kao da dolaze iz bajke, zahvaljujući isopropenskom gasu koji ispuštva drveće? Ove planine sadrže dva nacionalna parka – Šenandoa i Great Smoky Mountains, a najbolje ih je istražiti vožom autoputem koji prolazi kroz njih i povezuje dva parka.

15 najlepših mesta na svetu

Plitvička jezera

Plitvička jezera su grupa od 16 jezera koja su okružena starim šumama, vodopadima i prirodnim mostovima i onima koje su delo čoveka, a nalaze se na pola puta između Zagreba i Zadra. Ovde ima bezbroj vodopada, koji variraju po veličini – najviši se nalazi na tački od 1.280 metara, dok je najniži na visini od 280 metara. Kako biste istražili ovaj deo sveta, na raspolaganju su vam brojne drvene i prirodne staze oko i kroz ova jezera, kao i usluga vožnje čamcem. Jezera su najlepša u jesen,kada reflektuju neverovatne boje i zaleđene grane. 

15 najlepših mesta na svetu

Veliki koralni greben

Ovo je jedino živo telo koje je vidljivo iz svemira, a predstavlja ponos Australije. Među svim kompleksnim i predivnim ekosistemima sveta, Veliki koralni greben prostire se na potezu od 2.300 kilometara, nadomak obale Kvinslenda. Sa stotinama ostrva, svetlucavim belim peskom, koralnim sprudovima i više od 3.000 sistema grebena, ovo mesto je bez sumnje veličanstveno. Spoljašnja lepota je zapravo bleda u odnosu na ono šta nam ovaj greben nudi ispod vode. Ronjenje oko ovog grebena je nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života. 

15 najlepših mesta na svetu

Krabi

Tajland je čuvena i poznata destinacija koja svojim posetiocima nudi neku sasvim drugu vrstu lepote. Krabi je nešto što ide izvan svega toga i nudi intenzivnija iskustva koja ćete pametiti. Nalazi se u južnom delu Tajlanda, a poznat je po fenomenalnim šumama i plažama. Tu su i čuveni tajlandski hramovi, do kojih se može doći samo penjanjem uz stepenište koje deluje neverovatno dugo. 

15 najlepših mesta na svetu

Geiranger Fjord

Norveški fjordovi su poznati u čitavom svetu zbog svoje nesvakidašnje lepote, a privlače ljubitelje adrenalina iz čitavog sveta svojim neobičnim izgledom. Geiranger Fjord, sa širinom od 1.5 kilometara i dužinom od 15 kilometara, nema ni jednu naseljivu obalu i predstavlja pravu, pravcatu sirovu lepotu. Ljudi koji prođu kroz ovaj fjord iskuse lepotu kakvu do tada nikada nisu. Ako razmišljate da i sami krenete na neku ovakvu avanturu budite spremni na vodopade i oblake magle. 

15 najlepših mesta na svetu

Molokai

Molokai je manje poznato mesto, ali je pravo oličenje lepote koje spaja šarm vegetacije i vode u jednu celinu. Ovo je zapravo ostrvo široko 16 kilometara, koje ima obalu dužu od 160 kilometara. Kao pravi raj za istraživače, ovo Molokai je savršeni primer lepote havajskih ostrva pre nego što su postala komercijalizovana. Sa velikim brojem vodopada, obeležja i predivnih antičkih ruina, Molokai je iskustvo koje će vas spojiti sa prirodom.  

15 najlepših mesta na svetu

Waitomo pećine

Kada su larve gljiva postale lepe? Pa, otkako su ukrasile zidove pećina Waitomo na Novom Zelandu. Poznate i kao pećine svetlucavog crva, nalaze se nadomak Waitomo reke, a poznate su po sjajnoj plavoj svetlosti koja se pojavljuje na zidovima i plafonima, dajući im veoma interesantan izgled. Kada zakoračite dublje u ove pećine, imaćete osećaj da hodate po nebu koje je načičkano zvezdama.

15 najlepših mesta na svetu

Plava laguna

Ovo je destinacija koju smo pominjali nekoliko puta… u pitanju je retki geotermalni spa, smešten u srcu Reykjanes poluostrva u sred polja lave. Čudnovati pejzaž Plave lagune čini je neverovatno lepom. Mlečno bela voda doprinosi opuštajućem osećaju i lepoti ovog prostora.

15 najlepših mesta na svetu
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak