Haradinaj povukao platformu za dijalog sa Srbijom

B92 05.06.2018 17:44
Haradinaj povukao platformu za dijalog sa Srbijom


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je danas iz skupštinske rasprave predlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.Na konferenciji za medije Haradinaj je rekao da je tu odluku doneo imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

"Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbegli lomove među strankama povukli smo platofrmu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom spektru da doprinese idejama i predlozima. Kosovo ima potrebe da pronađe forumulu sveobuhvatnog predstavljanja za tako važnu temu", kazao je Haradinaj.

Na takvu odluku Haradinaja uticala je i rasprava u kosovskom parlamentu.

Tokom rasprave u Skupštini Kosova platformu su podržali samo Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i stranke nesrpskih manjina, dok su protiv bili Socijaldemokratska incijativa koja je deo vladajuće koalicije, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija poslanika koji su napustili Samoopredelenje.

Najsporniji deo platforme je bio predlog da dijalog vodi predsednik Kosova Hašim Tači.

Platforma Vlade Kosova za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javila je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na tekst u koji su imali uvida. U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dve zemlje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim međunarodnim organi zacijama, kao i ubrzani evroatlantski put. Od predsednika Kosova se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.

Međutim tu se javljaju problemi jer Strategija nema potrebnu podršku Skupštine Kosova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak