Banke i dalje naplaćuju obrade kredita

Radio 021 05.06.2018 17:02
Banke i dalje naplaćuju obrade kredita


Na stotine tužbi protiv banaka za naplaćene troškove obrade kredita poslednjih meseci nisu naterale banke da se odreknu ovog prihoda.S jedne strane, sudska praksa po ovom pitanju je neujednačena, pa sudovi, kako koji, presuđuju u korist klijenta ili banke. Doduše Apelacioni sud u Beogradu je doneo presudu pozitivnu za klijenta i sudije često usklađuju svoje odluke sa presudama ovog suda, ali to nije njihova obaveza, piše Danas.
 
Takođe, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, više puta je najavio da će banke ukoliko pravdu ne dobiju u Srbiji, sigurno ići do Strazbura. Drugi, još važniji razlog zašto banke ne žele da se odreknu ovih prihoda je to što u vreme kada već godinama padaju kamatne stope, one smanjenu profitabilnost nadoknađuju provizijama.
 
Tako je u poslednje tri godine neto prihod od kamata celog sektora smanjen za skoro 80 miliona evra, a samo u 2017. 9,5 miliona evra manje nego u 2016. S druge strane, od naknada u neto iznosu je u 2017. godini banke su zaradile skoro 15 miliona evra više nego u 2016. godini. Ukupno su banke u 2017. u neto iznosu naplatile 310 miliona evra na ime naknada i provizija.
 
Denis Perinčić, predsednik Unije potrošača, ističe da je u slučaju troškova obrade kredita trenutno siva zona i što se tiče sudske prakse i propisa. On ukazuje na to da banke moraju u predugovornom procesu da upoznaju klijenta sa svim troškovima, ali podseća i na preporuku NBS da banke naplaćuju stvarne troškove, kao i da nema razloga za procentualnim naplaćivanjem troškova obrade.
 
"Klijenti koji tuže banke, pozivaju se na član 1065 Zakona o obligacionim odnosima, koji pominje samo kamatu kao prihod banke. Udruženje banaka poziva se na član 1066. u kom se pominju uslovi kreditiranja. Sudovi donose različite odluke, pa je i tu nije jedinstvena sudska praksa. Ovo je neuređena zona jer NBS nije zauzela stav. Imamo slučaj da klijenti kojima nije odobren kredit nije naplaćen trošak obrade, dok su oni kojima je odobren kažnjeni ovim naknadama. NBS apeluje da troškovi budu unapred određeni i da se ne naplaćuju procentualno", objašnjava Perinčić, dodajući da je teško zauzeti jasan stav po ovom pitanju.
 
Ipak, talas nezadovoljstva klijenata i sudske presude koje nalažu bankama da vrate klijentima naplaćene troškove koje u slučaju velikih kredita mogu da vrede i više hiljada evra, pružio je nekim bankama da naprave korak ispred konkurencije i ponude i reklamiraju kredite bez troškova obrade. To se uglavnom pojavilo u obliku akcija, ali one se teško mogu tako nazvati, jer traju već mesecima. Neke banke su ponudile keš kredite bez provizije za obradu, dok su neke otišle i korak dalje pa čak i stambene kredite nude bez provizije. Neke nude kredite na koje ne naplaćuju troškove obrade, ali zato naplaćuju "mesečnu naknadu za praćenje kredita", koja može da dostigne i dva odsto godišnje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak