Bukurešt - Mali Pariz istočne Evrope

Novosti 04.06.2018 12:45
Bukurešt - Mali Pariz istočne Evrope


Bukurešt su pre Drugog svetskog rata nazivali “Pariz Istoka”, jer ga krase zgrade u art nuvo stiluNAJVEĆA zgrada parlamenta na svetu, balkon sa kojeg je Čaušesku održao poslednji govor, grob grofa Drakule i prelepa art nuvo arhitektura su samo delić onoga što može da se vidi u rumunskoj prestonici.

10.00 Bukurešt ne samo što ima najveću zgradu Parlamenta, već je to i jedna od najvećih građevina na svetu, pa razgledanje grada treba početi odatle. Palata iz osamdesetih godina je najlepši spomenik Čaušeskuove megalomanije, a može dobro da se upozna tokom jednočasovne ture sa vodičem, koja prolazi pored više od 1.000 soba, tona mramora, drveta i zlata...

11.00 Bukurešt su pre Drugog svetskog rata nazivali “Pariz Istoka”, jer ga krase zgrade u art nuvo stilu. Decenije komunizma su ostavile traga, ali elegantne zgrade se polako renoviraju. Romantični kutak je Cimigiu vrt, koji se nalazi u centru grada. Prelepo je uređen, ima prekrasne klupe i znakove od kovanog gvožđa.

12.00 Čuvena Trijumfalna kapija se nalazi na severu grada, u parku Herstru koji ima jezero.

13.00 Za ručak treba obavezno probati rumunske sarme od kupusa, palentu i ovčiji sir po kojem su čuveni. Za užinu treba uzeti perecu s makom.

14.00 Obor pijaca je najveća u Rumuniji i šteta je ne prošetati između tezgi, dok oni koji vole buvlje pijace treba da odu do Valea Caskadeora.

15.00 Trg Revolucije s pravom nosi to ime jer se ovde revolucije i dešavaju. I danas se mogu videti ostaci od metaka u vreme ustanka protiv Čaušeskua. Tu je i spomenik rođenju nacije, a preko puta je grada nekadašnje Komunističke partije sa čijeg se balkona Čaušesku obratio poslednji put dok je narod 21. decembra 1989. godine zviždao i sa čijeg je krova helikopterom pobegao.

16.00 Samo 40 kilometara severno od Bukurešta nalazi se, navodni, grob princa Vlada Cepeša. Grof Drakula je sahranjen u manastiru na ostrvu u jezeru Snagov, a i ako nije tačno da se ovde nalaze njegovi ostaci, priroda je prelepa.

17.00 Etnogradski muzej je zanimljiv, jer Rumunija ima bogato nasleđe domaće radinosti od keramike, drveta... Muzej ima i postavku nacionalizacije zemlje koju su sproveli komunisti.

18.00 Rumunija je pravoslavna zemlja, ali je pravi eklektični raj, jer je prepuna crkava izgrađenih u vizantijskom, grčkom, renesansnom stilu. Grad se najbolje upoznaje šetnjom i potragom za skrivenim biserima kao što je Stavropoli manastir.

20.00 Tokom leta u Bukureštu ima dosta koncerata pod otvorenim nebom u baštama i kafićima. Najzanimljivije je u starom gradu u ulicama Strada kovači ili Strada Smrdan.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak