Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke

01.06.2018 16:12
Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke


Glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću biće uručen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke 6. juna u prostorijama te institucije kulture, najavio je njen direktor Jugoslav Pantelić na konferenciji za medije.Glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću biće uručen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke 6. juna u prostorijama te institucije kulture, najavio je njen direktor Jugoslav Pantelić na konferenciji za medije.

Tog dana Jugoslovenska kinoteka slavi 69. rođendan i istovremeno počinje 20. festival Nitratnog filma.

Pantelić je istakao da će se projekcije filmova u okviru programa festivala odvijati u Uzun Mirkovoj i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

– Jugoslovenska kinoteka obezbedila je restaurirane kopije u saradnji sa čak 34 arhiva i srodnih institucija, što je rekordan broj učesnika. Na festivalu će, uz evropske arhive, biti prisutni i filmovi sa drugih kontinenata, iz Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kine i Japana – kazao je Pantelić.

Festival će pratiti više od trideset gostiju, direktora kinoteka i filmskih profesionalaca iz regiona, Austrije, Nemačke, Francuske, Rusije, Kine i drugih zemalja.

– Ovu sezonu završavamo na uspešan način. U sezoni koja je pri kraju u našem fokusu su bile restauracije filmova. Ove godine smo prikazali pet restauriranih filmova koji su obeležili jugoslovensku i srpsku kinematografiju. Nastavljamo dalje i sasvim je sigurno da ćemo se ovim poslom baviti i kada uđemo u sledeću sezonu – rekao je Pantelić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke je najavio gostovanje Filmskom arhivu u Pekingu.

– Predstavićemo reprezentativne filmove jugoslovenske i srpske kinematografije od nastanka do danas, a u planu je i predsavljanje ostvarenja koja su obeležila “Crni talas” u Parizu – izjavio je on.

On je najavio i otvaranje Medijateke u Jugoslovenskoj kinoteci, čime će biti obeležen start naredne sezone:

Bogdan Diklić: Ako prekinem čitanje scenarija da popijem vodu, ništa od filma!

– Od septembra će posetioci Jugoslovenske kinoteke biti u prilici da pogledaju filmove sa digitalnih nosača. Biće to specifična gledaonica u kojoj će svako od posetilaca uz pomoć personalizovanih slušalica i ekrana biti u prilici da uživa u bogatom arhivu Jugoslovenske kinoteke – kazao je Pantelić.

Aleksandar Erdeljanović umetnički direktor Festivala nitratnog filma najavio je projekcije čak 50 filmova u 32 termina.

– Doćiće nam u goste direktori filmskih arhiva, novinari, arhivisti…Organizovaćemo dva okrugla stola koja će se baviti jugoslovenskom kinematografijom i digitalizacijom i restauracijom filmova kao dela kulturne baštine. Mnogi zabranjeni filmovi kao što su bugarski “Privezani balon” ili mađarski “Pesma” biće prikazani na festivalu – kazao je Erdeljanović.

Pantelić je dodao da će na predstojećem Festivalu nitratnog filma biti prikazano i ostvarenje “Grad bez Jevreja” iz 1924. godine.

Integralna verzija ovog filma nađena je na pariskoj buvljoj pijaci 2015. godine. Od tada kolege iz Austrijskog filmskog muzeja preuzimaju taj film. Velika sredstva su uložena da se taj film restaurira.

-Film govori o vremenu kada je Hitler čamio u zatvoru, a ipak na ulicama Beča su se mogle nagovestiti sve strašne scene koje će se događati u decenijama nakon tog momenta. U filmu se Beč zove Utopija i u njemu su za sve nedaće prouzrokovane infalcijom nakon Prvog svetskog rata optuženi Jevreji – rekao je Pantelić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak