Dačić: Povlačenje priznanja Kosova prioritet ministarstva

N1info 01.06.2018 15:10
Dačić: Povlačenje priznanja Kosova prioritet ministarstva


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će trend povlačenja priznanja Kosova biti nastavljen "u velikom broju zemalja" i dodao da će to biti prioritet srpske diplomatije."Dao sam nalog da je to prioritet naše diplomatske mreže i ... nastavićemo sa tim bilateralnim aktivnostima u narednom periodu, ali bez mnogo pompe", rekao je Dačić na sednici Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije.

Dačić je rekao da je situacija s priznanjem Kosova nejasna u mnogim zemljama jer "ne postoji papir" o priznanju, "ne zna se ko je, kada i u kojoj formi to učinio".

Kao primer je naveo Egipat gde je Kosovo, kako je naveo, priznato nekoliko dana pre svrgavanja Mohameda Mursija sa vlasti ali ni danas nema dokumenta o tome, a na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Egipta ne piše da je Kosovo država.

Povlačenje priznanja Kosova, prema Dačićevim rečima, pokazuje da je proces reverzibilan.

"Čak i u Prištini pišu da je sada više zemalja koje povlače priznanje, nego onih koje ga priznaju, to je potvrda da je to moguće i pitam se zašto se time nismo ranije bavili... Ili je neko mislio da je to nemoguće, ili nekome nije bilo stalo, ili je neko jedva čekao da to (pitanje Kosova) što pre skinemo sa dnevnog reda", rekao je.

On je dodao i da je svestan da zemljama koje povlače priznanje Kosova "nije lako" jer "ulaze u problem sa Zapadom".

Dačić je rekao da Srbija želi da popravlja odnose i sa Zapadom ali je problem razlilčitog razumevanja Kosova.

"Veliko je pitanje možemo li naći zajednički interes i adekvatan pristup koji nas neće stalno konfrontirati. Mi moramo da branimo svoje interese ali tako da ostavimo prostor za dalje razgovore", rekao je Dačić na sednici Odbora gde je podneo izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova od novembra prošle godine do kraja aprila 2018.

Borba za nastavak mandata Unmika na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Kosovo odustalo od članstva u Unesku, ali da se očekuje da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, dodavši da Srbiji u avgustu predstoji "borba" za nastavak mandata Unmika pošto će Velika Britanija biti predsedavajuća Saveta bezbednosti UN.

Dačić je na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije rekao da "postoji intencija da se završi mandat" Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), zemalja koje smatraju da nije više neophodan i dodao da će Velika Britanija verovatno ponovo pokrenuti to pitanje.

"Postoji intencija, pre svega sa Kosova, da se završi mandat Unmika, govoreći da nije više neophodan i pokušaji nekih zemalja da se prorede sednice ili da se ukinu, da se promeni forma, da se održavaju zatvorene kosultacije umesto otvorenih sednica. U avgustu je predsedavajuća Velika Britanija, koja će verovatno opet pokrenuti ta pitanja. Reč je o proceduralnim stvarima, te ne može da se stavi veto. Ipak, predstoji borba oko tog pitanja", rekao je Dačić, ocenivši da "ima dovoljno osnova da se ta misija održi u postojećem formatu".

Ima više zemalja koje povlače prizanje nego onih koje priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je Dačić.

 Šef srpske diplomatije je rekao da je Kosovo odustalo od članstva u Unesku, ali da je moguće da će se "tek u novembru sledeće godine odlučiti za kandidaturu".

"Nema šanse da postanu članica, to mogu otvoreno da vam kažem. Ne postoje nikakve mogućnosti da dobiju dovoljan broj glasova", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, saradnja Kosova sa Interpolom odvija se preko misije Unmik, odnosno u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dačić je kazao da Kosovo neće moći da bude član OEBS-a, ali da se očekuje da Kosovo aplicira za članstvo u Savetu Evrope.

Kako je istakao,  "ima više zemalja koje povlače priznanje, nego koje priznaju" nezavisnost Kosova, a mnoge zemlje su nezadovoljne što Kosovo preduzima jednostrane poteze.

"Nismo zadovoljni dinamikom otvaranja poglavlja"

Govoreći o radu Ministarstvu spoljnih poslova i bilateralnim odnosima, Dačić je rekao da je razgovarao sa 36 ministara spoljnih poslova tokom proteklih šest meseci u cilju uspostavljanja što boljih odnosa i razgovora o pitanju Kosova, da će u narednom periodu biti razmotrena struktura, shodno svim novim aktivnostima, a pored ostalog pitanje ekonomske diplomatije.

On je rekao da su najvažnija pitanja očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saradnja sa državama u regionu i evrointegracije.

"Koliko god da bude otvoreno poglavlja, mi smo zaslužili više. Nismo zadovoljni dinamikom otvaranja poglavlja", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija treba da ispuni svoje zadatke kada su u pitanju evrointegracije, ali da "niko ne treba da očekuje da će zbog otvaranja nekoliko poglava" da ugrozi "vitalne nacionalne interese".

"Želimo da dođemo do kompromisa, ali prištinska strana ne želi o tome da razgovara, misle da je to pitanje rešeno posle bombarovanja, uspostavljanjem privremenih institucija i jednostranim aktom proglašenja nezavisnosti", rekao je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak