8 osnovnih principa za planiranje enterijera

MojEnterijer 01.06.2018 12:13
8 osnovnih principa za planiranje enterijera


Mnogi pomišljaju da se enterijer zasniva samo na osnovnim potrebnim stvarima koje su namenjene za određenu prostoriju…Ali postoji više stavki koje treba da znate pre nego što odete u kupovinu dekora i nameštaja. Pre svega trebalo bi napraviti plan, izmeriti prostoriju, osmisliti boje, materijal i šeme. Pored osnovnih predmeta koji će popunjavati vašu prostoriju, potreban vam je dekor, zelenilo, slike…

U mnogim domovima danas videćemo prazne bele zidove, bez ikakve dekoracije. Videćemo da se ljudi striktno drže pravila gde šta treba da ide. Zašto knjige ne bi išle na kuhinjsku policu? Ili muzička linija u kupatilo?

Dajte mašti na volju i uredite svoj dom tako da ono izgleda prelepo. Pripremili smo za vas 8 osnovnih principa koji će vas voditi kroz planiranje enterijera.

1. KOMPOZICIJA U ENTERIJERU DOMA

Kada osmišljavate dizajn enterijera potrebno je razmišljati o kući kao o seriji povezanih prostora. Zato je prikladno da se zajednički stil i tema provlače kroz kuću. Ovo ne znači da svi elementi enterijera treba da budu isti, ali treba da izgledaju kohezivno, dopunjujući se međusobno. Način da se stvori ovakva kompozicija u domu je pametna upotreba boje. Šema boja je odličan način da se ujedini prostor, tako što ćete koristiti tri ili četiri boje u različitim nijansama u celom domu.

2. BALANS U ENTERIJERU

Simetrični balans se obično nalazi u tradicionalnim enterijerima. Simetrični balans karakterišu isti objekti ponovljeni u istim pozicijama. Asimetrični balans je prikladniji enterijerima danas. Balans se postiže upotrebom raznolikih predmeta koji imaju jednaki vizuelni uticaj. Asimetrija sugeriše kretanje, energiju i življi enterijer. Radijalna simetrija je kada su svi elementi dizajna postavljeni oko centralne tačke prostorije. Spiralno stepenište je odličan primer za ovu vrstu balansa. Iako se često izbegava ovaj balans, ono može da pruži zanimljive kontraste.

3. CENTRALNA TAČKA U ENTERIJERU

Dobro osmišljena soba uvek ima, u zavisnosti od veličine, jedno ili više centralnih motiva - centralnih tačaka. Centralna tačka mora da dominira i da skreće pažnju. Centralna tačka treba da ima trajan uticaj i da ne postane dosadna, ali takođe mora da bude sastavni deo dekoracije. Ona treba da bude povezana sa bojama, stilom i temom prostorije, a opet da se ističe i da ima jak efekat. Ako nemate u enterijeru svog doma kamin ili slično, možete centralnu zonu napraviti isticanjem određenog komada nameštaja, umetničkih dela ili jednostavno krečenjem jednog zida u potpuno drugačiju i smelu boju.

4. RITAM U ENTERIJERU

U enterijeru, ritam je definisan kao kontinuitet, ponavljanje ili organizovani pokret. Ponavljanje je upotreba istog elementa više puta u jednom prostoru. Možete ponoviti boju, teksturu, liniju ili bilo koji drugi element ili više od jednog elementa.

5. KONTRAST U ENTERIJERU VAŠEG DOMA

Kontrast je prilično jednostavan. Stavljanje dva elementa u opoziciju, kao što su crni i beli jastuk na sofi je obeležje ovog principa. Opozicija može da podrazumeva kontrast u obliku, kao što su krugovi i kvadrati. KontrAst može da zasija u vašem domu i da pozitivno šokira, ali pazite da ne napravite previše kontrasta koji mogu da izazovu negativan osećaj.

6. SKALIRANJE I RAZMERA U STAMBENOM PROSTORU

Ova dva principa dizajna idu ruku pod ruku, jer se odnose na veličinu i oblik. Razmera ima veze sa odnosom jednog elementa sa drugim, a razmera sa veličinom objekata jednih naspram drugih. Poigrajte se sa tim, i dobićete dinamičan enterijer.

7. DETALJI I AKSESOARI UPOTPUNJUJU ENTERIJER

Sve od aksesoara, osvetljenja, boja, jastuka, prekidača, do ručki na kuhinjskim elementima i ormarima odvlače pažnju. Detalji poput materijala, dizajna i šara otkrivaju šarm doma i pokazuju čistoću i urednost. Detalji ne treba da budu očigledni, ali bi trebalo da odaju utisak koji upotpunjuje ambijent.

8. BIRANJE BOJE ZA ENTERIJER

Nekim ljudima je biranje boje i nalaženje savršene šeme dosadno, pa biraju boje nasumično i bez ikakve kohezivnosti. U boji se izražava ceo duh i život jedne porodice ili osobe. Zato pažljivo i strpljivo sa bojama! Nemojte da pogrešite


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak