Sindrom noćnog prejedanja

Novosti 01.06.2018 12:01
Sindrom noćnog prejedanja


Obroci moraju da budu češći, manji i uravnoteženi, a doručak je najvažnijiVaš mališan pre podne ne može da pojede ni voćku, a onda tokom noći mahnito otvara frižider i ubacuje u stomak sve što mu padne na pamet? Ukoliko vam je bliska ova slika, vrlo je verovatno da vaše dete pati od sindroma noćnog prejedanja.

Jasno vam je da on može da dovede do suvišnih kilograma, ali stručnjaci upozoravaju da je od toga važnije da se pronađe uzrok grickanja hrane u sitne sate, jer situacija može da bude mnogo ozbiljnija od buckastog izgleda. Utehu u frižideru uglavnom pronalaze osobe pod stresom i one koje pate od depresije. Od sindroma noćnog prejedanja pati 1,5 odsto ukupne svetske populacije, od čega je 42 procenta gojaznih i 44 odsto obolelih od depresije. Zato proverite da li vaše dete ima neke druge probleme, da li ga nešto muči i zbog nečeg odlazi tužno u krevet.

Situacija nije bezazlena, ali nije ni bezizlazna. Poremećaj treba i može da se leči, a u tome je vrlo uspešna psihoterapija, uz naravno - promenu režima ishrane i načina života. Obroci moraju da budu češći, manji i uravnoteženi, a doručak je najvažniji. Salata i voće su preporuka za veče, uz obavezno opuštanje, jer je očigledno da je detetu potrebno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak