Gumi-defekt i popravka

Mondo 01.06.2018 11:16
Gumi-defekt i popravka


Gumi defekt se može desiti bilo kad i bilo gde. Popravku ili zamenu pneumatika ipak ne treba vršiti bilo gde, upozoravaju saobraćajni stručnjaci.Ričard Gledman iz britanskog udruženja "IAM RoadSmart", koje unapređuje vozače u cilju bezbednije vožnje, savetuje da se izbegava bilo kakva popravka gume na autoputu.

Bilo da treba da se točak zameni rezervnim ili da se guma sredi kitom za reparaciju, autoput je isuviše opasno mesto za takvu akciju. Vozila idu velikim brzinama, a posebno su opasni kamioni i autobusi koji lako mogu, samo svojim prolaskom, da obore čoveka i dovedu ga u opasnu situaciju.

U slučaju da automobil ne može da stigne do parkirališta ili da se isključi sa autoputa, savetuje se pozivanje profesionalaca, odnosno šlep službe. Postavljanje sigurnosnog trougla 50 metara od vozila i uključenje sva četiri migavca su obaveza, a bilo bi dobro i da otvorite poklopac prtljažnika kako biste bili uočljiviji.

Popravka

Ako ipak možete bezbedno da zamenite točak, evo nekoliko saveta kako da to uradite najjednostavnije moguće.

Sama zamena točka nije preterano komplikovan posao.

Najpre je potrebno olabaviti šrafove točka. Treba imati na umu da je moguće da je jedan od šrafova sigurnosni, pa je za njega potrebno imati poseban ključ.

Zatim vozilo treba podići dizalicom, koja se postavlja na posebne tačke u blizini prednjeg ili zadnjeg točka. Bitno je da je automobil obezbeđen kako se ne bi desilo da slučajno krene napred ili nazad. Ako niste sigurni da li je ravnom, možete postaviti "klocne" ispod točkova sa druge strane vozila. Takođe, tlo treba da bude čvrsto, kako dizalica ne bi otišla u zemlju, umesto da digne automobil.

Vozilo treba podići tako da ispod problematičnog točka bude nekoliko centimetara prostora.

Nakon montiranja zamenskog točka, bilo da je on punog profila ili smanjenih dimenzija, takozvani ćopavac, treba vratiti šrafove, koje ćete dotegnuti kada spustite automobil.

Prilikom menjanja točkova, a posebno ako je došlo do cepanja gume, potrebno je nositi zaštitne rukavice.

U poslednje vreme, zahvaljujući trendu smanjenja mase vozila, vodi se računa o svakom gramu. Zato se u novim kolima sve češće sreće kit za reparaciju gume, koje daleko lakši, a i zauzima manje mesta, od bilo kog točka.  

Kit je namenjen za popravku guma koje su naletele na eksere ili neke druge ne preterano velike predmete. U tom slučaju u točak se, preko ventila, ubrizgava tečni lepak koji ima zadatak da zapuši rupu na gumi. Majstori savetuju da, ako primetite da vam se neki predmet zabio u gume, isti ne vadite.

"Ćopavac" i kit za reparaciju su samo prva pomoć, tako da biste trebali da posetite majstora što pre, kako biste dobili gumu odgovarajućeg profila i nastavili s normalnom vožnjom. Majstora bi trebalo posetiti i ako ste montirali "normalni" točak. Čak iako je guma na njemu očuvana, bilo bi dobro da se odradi balansiranje točka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak