Siniša Mali novi ministar finansija

Politika 29.05.2018 21:49
Siniša Mali novi ministar finansija


Poslanici Skupštine Srbije su sa 154 glasa "za" izabrali Sinišu Malog za novog ministra finansija. Protiv je bilo 30 poslanika, dok se niko nije uzdržao od glasanja. Prisutna su bila ukupno 184 narodna poslanika.Skupština Srbije izabrala je danas, javnim glasanjem, prozivkom, Sinišu Malog, dosadašnjeg gradonačelnika Beograda, za novog ministra finansija umesto Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga. Za su glasala 154 poslanika, a protiv je bilo 30. Mali je odmah položio zakletvu, čime je zvanično stupio na dužnost. Svečanom polaganju zakletve prisustvovala je većina ministara, čiji ulazak u salu su poslanici vladajuće koalicije pozdravili aplauzom.

Izboru je prethodila dvodnevna, većim delom, vrlo oštra rasprava u kojoj su opozicionari, između ostalog, zamerali što je za tako važnu funkciju predložen neko ko je „umešan u mnogobrojne afere i sa sumnjivim doktoratom”. Poslanici vladajuće koalicije, međutim, hvalili su predlog Ane Brnabić navodeći rezultate koje je Siniša Mali postigao kao gradonačelnik Beograda ukazujući posebno na to da je prepolovio dug prestonice.

Da će i današnja rasprava ličiti na onu od prethodnog dana pokazala je kratka diskusija Dijane Vukomanović (NS–ZSS), koja je kazala da će svojih 40 sekundi iskoristiti da čestita „vladajućoj koaliciji što će polaganjem zakletve Siniše Malog dobiti premijera, a Ana Brnabić će biti premijer u senci, ne zato što je njena pozicija tehnokratska, kako sama kaže, nego i zato što nema politički legitimitet”.

Vojislav Vujić (JS) rekao je da je Vukomanovićeva očito pogrešila salu, „mi ovde biramo ministra finansija”. Dodao je: „Siniša Mali, vaše prezime je dijametralno suprotno od onoga što ste uradili poslednjih par godina, vi ste ostavili ozbiljan trag u funkcionisanju Beograda, upravo zbog tih dela mi iz JS-a glasaćemo za vas. ”

Istakavši da neće glasati za Malog Aleksandra Jerkov (DS) rekla je da „imamo sednicu na kojoj nam premijerka, koja je, po rečima Aleksandra Vučića, izabrana uprkos tome što je niko nije hteo, osim njega, predlaže za ministra finansija čoveka koji je postao gradonačelnik, prema sopstvenim rečima, po ideji Andreja Vučića, brata predsednika Srbije – eto tako SNS doživljava Narodnu skupštinu, Srbiju i njene građane, vi državu privatizujete”.

Zamerivši predsedavajućem Veroljubu Arsiću (SNS) što nije reagovao na „primitivno vređanje nečije porodice”, Vladimir Đukanović je zamolio da „na ovakve brutalne laži reaguje”. Balša Božović (DS) kazao je da Jerkovljeva nije optuživala ničiju porodicu, ni brata, „citirala je jedan intervju Siniše Malog”. Đukanović je smatrao da je Arsić morao dati opomenu Božoviću i naveo da se Jerkovljeva pozivala „na pisanije novinara Hudelista, kome je, navodno Mali to rekao, a onda zaključila kako ga je verovatno Andrej Vučić izabrao za ministra finansija”. Dodao je: „Nismo glupi, nije ni javnost, ne možete tako da se ponašate prema ljudima”. Reagovala je i Aleksandra Tomić (SNS) rekavši Jerkovljevoj da, kad već priča o ličnim bankarima, treba da kaže šta je Mirko Cvetković bio kao ministar finansija? Dodala je: „Stavili ste ga (Cvetkovića) za premijera, pa ste mu na sednicama govorili – ćuti ti, ti ništa ne znaš”.

Uključila se i premijerka Ana Brnabić: „Neverovatno je političko licemerje koje pokazujete. Kada je Mirko Cvetković bio predsednik vlade, ali ne i član DS-a, to je bilo fantastično, fenomenalno, pokazatelj demokratije, vladavine prava, kako nema partokratije. Ali kad sam ja predsednica vlade i nisam član stranke, to je najstrašnije, nemam političku moć, kako neko ko nije član stranke može da bude na najvećoj političkoj funkciji.” Dodala je da je političko licemerje priča o aferama Malog, navodeći da su sve privatizacije iz vremena kada je Siniša Mali bio direktor Centra za tendersku privatizaciju bile uspešne i da sve tada privatizovane firme, kao što je „Merima”, koju je kupio „Henkel”, „Britiš ameriken tobako”, „Filip Moris”, cementare „Lafarž”, „Holcim”, Titan” odlično rade, doprinose razvoju Srbije i među najvećim izvoznicima su. Kazala je: „Rekla sam Siniši da nije bila priča o doktoratu, da sam rekla da je bio đak i student generacije, onda bi verovatno rekli: ’Siniša Mali je, čuli smo iz poverljivih izvora, učio napamet, bubao, nije učio sa razumevanjem i to bi bila jedna velika afera, koja će ga zauvek pratiti’”.

Aleksandra Jerkov je kazala premijerki da ne može sebe da poredi sa Mirkom Cvetkovićem: „Ne sećam se da je Tadić govorio kako Cvetkovića niko neće, ni poslanici, ni stranka, čak ni članovi njegove porodice i da je Cvetković premijer samo zato što on tako hoće. To je Vučić za vas izrekao. Tadić nije rekao ni da je Cvetković tehnički premijer, a neko drugi politički, niti je Mirko Cvetković ikada rekao da je tehnokrata. Smeta mi kad premijer države u kojoj živim izjavi da mu je mentor Aleksandar Vučić i da je samo tehnokrata”. Reagovala je Aleksandra Tomić porukom Ani Brnabić: „Ne treba ni da se poredite sa premijerom koji je preglasavan na sednicama vlade, koji nije imao podršku ni ministara, a kamoli građana Srbije. Vi imate podršku i građana Srbije i političkih stranaka”.

I Brnabićeva je odgovorila Jerkovljevoj: „Potpuno je legitimno da vama smeta što ja kažem ko je moj politički mentor, ali ne znam kakav to uticaj ima na Narodnu skupštinu, na mene i na moj posao. Naravno da ne mogu da se poredim sa Mirkom Cvetkovićem, tu se s vama slažem. Ja radim, pri tom su i naše sednice vlade u zgradi vlade, nisu telefonske. Tada su (u vreme Mirka Cvetkovića) sve sednice vlade, osim par, proveriću, bile telefonske. Tako da je istina da ja ne mogu da se poredim i time se ponosim”.

Izvođenjem himne na kraju ove sednice, završeno je redovno prolećno zasedanje Narodne skupštine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak