Zanimljivosti o Crnoj Gori koje (možda) ne znate

Mondo 28.05.2018 22:51
Zanimljivosti o Crnoj Gori koje (možda) ne znate


Crna Gora je zemlja predivne prirode, ali i bogate istorije. Proverite svoje znanje o Crnoj Gori, možda vam je nešto do sada promaklo!Crna Gora je biser Balkana, mala zemlja sa bogatom tradicijom, istorijom, ali i sa mnogim prirodnim zanimljivostima koje vredi videti. Saznajte šta sve ima u Crnoj Gori i šta biste mogli da posetite ovog leta. Prednost Crne Gore je i ta što nam je blizu :)

- Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333 metara), a posle Kolorada i u svetu. Sa Nacionalnim parkom Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO listu Svetske prirodne i kulturne baštine. Još jedan crnogorski kanjon se izdvaja po svojoj lepoti, a riječ o kanjonu Komarnice (Nevidio) koji važi za najneprohodniji kanjon na svetu. Nevidio je dugačak oko 2 kilometra i odlikuje ga veliki broj tesnaca, kaskada, većih i manjih bukova...

- Most na Maloj rijeci je najviši železnički most u Evropi, dok je most na Đurđevića Tari jedan od najviših na svetu.

- Na samo 13.812 km2 površine, Crna Gora ima gotovo sve oblike reljefa! Kada je vazduh čist rano ujutru, sa vrha Lovćena moguće je videti Italiju. Na prostoru Crne Gore žive 2 833 biljne vrste i podvrste, među njima i 22 biljke kojih nema nigde drugo na svetu.

- Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru jedna je od najstarijih crkava u Evropi. Podignuta je 1166. godine. Od čuvene pariske crkve Notr Dam starija je 69 godina, a od Bazilike svetog Petra u Rimu 460 godina. Minaret Džamije Husein - paše Boljanića u Pljevljima visok je 42 metra i najviši je na Balkanu. U njoj se čuva jedan od najlepših primeraka Kurana na svetu. Crkva Sv. Ilije na Carinama ispod Komova, sagrađena je na najvećoj nadmorskoj visini na kojoj je do sada podignut neki hram u Evropi. Crkva se nalazi na 1.800 metara nadmorske visine.

- Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se neki delovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Sva planinska jezera u Crnoj Gori su ledničkog porekla i osuđena su na postepeno nestajanje. (18 ledničkih jezera - nalaze se na Durmitoru i u narodu se nazivaju "gorske oči". Svako ima svoju legendu, jedinstveni biodiverzitet, morfologiju, starost, geografski položaj. Najveće je Crno jezero).

- Gurdić je jedna od najneobičnijih reka na svetu, jer je reka bez korita! Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vreme kišnih dana, reka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.

- Crmničko selo Godinje pravo je mesto za avanturiste, ljubitelje neobičnih priča i predela. Godišnje možete obići a da "belog dana" ne ugledate, jer leži na mnogobrojnim tunelima i podzemnim prolazima koji su izgrađeni kako bi se tamošnje stanovništvo zaštitilo od najezde Otomanske imperije.

- Stara borova šuma - Crna poda je rezervat prirode koji je karakterističan po stablima crnog bora, visine do 50m koji odolevaju vremenu punih 450 godina. Biogradska prašuma sa stablima starim preko 400 godina je jedna je od tri očuvane prašume u Evropi. U Crnoj Gori se nalazi i najstarije stablo na svetu - barska maslina, stara više od 2000 godina.

- Iz stare murve (duda) u selu Dinoša kraj Podgorice teče voda! Ova pojava je prisutna u periodu velikih kiša kada iz stabla starog preko 150 godina izvire voda.

- U Crnoj Gori se nalazi najduža plaža na Jadranu  - Velika plaža u Ulcinju. Njena dužina iznosi 13 kilometara i odlikuje se sitnim i lekovitim peskom. Bečićka plaža kod Budve proglašena je 1935. godine u Parizu za najlepšu plažu u Evropi.

- Crnogorsko primorje je jedno od najsunčanijih u Evropi. A sa druge strane Crkvice na Orjenu su mesto sa najviše padavina na starom kontinentu.

- Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svetu.

- Crna Gora je jedan od osnivača Crvenog krsta i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903. godine). Prva međugradska autobuska linija u Evropi spajala je Podgoricu i Cetinje.

- Crna Gora je među prvima u svetu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima po 2 mobilna telefona (tako je i sada).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak