Kad trčanje u toalet postane problem

Novosti 28.05.2018 21:50
Kad trčanje u toalet postane problem


Sa starenjem dolazi do promene morfologije i javljaju se problemi sa učestalim mokrenjemUČESTALO mokrenje je u starijem dobu čest preblem i kod žena i kod muškaraca, samo su uzroci donekle različiti: kod žena je to najčešće pomeranje, odnosno "spadanje" organa u trbuhu, a kod muškaraca uvećanje prostate.

Količina urina prilikom stalnog "trčkanja" do toaleta, može biti jednaka kao kod normalno učestalog mokrenja, ali i znatno manja, tako da se izmokravanje svede na nekoliko kapi. To može biti praćeno simptomima kao što su neprijatnost, peckanje ili bol, a pacijenti se najviše žale na neprestani nagon da mokre.

Često mokrenje se obično javlja kao posledica poremećaja u donjem delu urogenitalnog sistema. Najčešći uzroci mokrenja su upala bešike i mokraćnog kanala.

I inače zdrave osobe povremeno se suočavaju sa učestalim mokrenjem, uglavnom zbog povećanog unosa tečnosti: čaja, kafe i drugih napitaka sa kofeinom. Najčešći uzrok čestog mokrenja kod žena je urinarna infekcija.

Simptomi

Nije uvek učestalo mokrenje problem. Ako traje dan-dva uglavnom je posledica povećanog unosa tečnosti. U tom slučaju urin je svetle boje, a izmokravanje ne prate nikakve tegobe.

Ali ako duže od nedelju dana mokrite više puta nego obično, a mokraća je tamna, ima je malo i primećujete neprijatne simptome, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć. Zavisno od učestalosti mokrenja pojavljuju se sledeći simptomi: gubitak kontrole bešike, bolno i teško mokrenje, neobična boja urina, nagla potreba za mokrenjem.

Učestalo mokrenje kod žena

Kod žena učestalo mokrenje može biti izazvano cistokelom, uretrokelom ili rektokelom. To, su, zapravo razna izbočenja, odnosno promena oblika i mesta bešike, mokraćnog kanala ili rektuma. Simptomi se uglavnom ispoljavaju kao osećaj punoće ili pritiska na vaginu. Dijagnoza se postavlja klinički ginekološkim pregledom ili cistrouretografijom pri mokrenju. Pacijentkinjama se u tom slučaju savetuju vežbe koje jačaju karlične mišiće, a u najtežim slučajevima se upućuju na operaciju.

Učestalo mokrenje je nekad i posledica drugih bolesti i primenjenih metoda lečenja, pa se tako javlja i kod mukaraca, i kod žena, recimo posle zračenja karličnog dela.

Čest uzrok učestalog mokrenja su i infekcije koje se javljaju kod oba pola, ali su češće kod žena zbog same anatomije koja omogućava bakterijama lakši prodor i zadržavanje u bešici.

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Učestalo mokrenje kod muškaraca može da se javi kao posledica benignog uvećanja prostate ili karcinoma prostate. Takvo stanje najčešće se manifestuje otežanim čestim mokrenjem, slabim mlazom mokraće i osećajem nepotpunog pražnjenja bešike.

U dijagnostici ovog problema primenjuju se digitorektalni pregled, ultrazvuk i cistometrija.

Prostatitis je takđe jedan od uzroka učestalog mokrenja kod muškaraca. On može biti uzrokovan bakterijama, ali to nije čest slučaj.

Prostatitis je najčešće praćen izrazitom potrebom za mokrenjem, gnojnim iscetkom iz uretre, temperaturom, groznicom, bolovima u leđima, osećajem punoće bešike, a prostata je bolna na dodir. Ako su bakterije uzrok prostatitisa, leči se antibioticima.


1. Uzroci učestalog mokrenja

* Infekcije, bolesti ili povrede, posebno povrede živca u lumbalnom delu kičme koje mogu dovesti do gubitka kontrole nad mokrenjem.

* Promene u mišićima, živcima ili drugim tkivima koja utiču na funkciju bešike i proizvodnju urina.

* Uzimanje lekova koji deluju na autonomni nervni sistem može imati nuspojave u mokraćnom sistemu.

* Hrana koja deluje kao diuretik i podstiče rad bubrega, kao što je, recimo, peršun.

* Stres je, takođe, jedan od faktora koji mogu da utiču na proizvodnju većih količina urina.


2. Kada da zatražite medicinsku pomoć

* Ako je mokrenje bolno ili primetite neobičan iscedak.

* Ako obilno mokrenje prati neobična žeđ.

* Ako simptomi obilnog mokrenja potraju nekoliko dana ili više nedelja.

* Ako obilno i često mokrenje prate bolovi u donjem delu stomaka.

* Ako često mokrite ili ne možete da mokrite uopšte.

* Kad je mokraća crvena, mutna ili krvava.

* Ako se javlja nagla potreba za mokrenjem koju je teško kontrolisati.


3. Šta možete da uradite

* Izbegavajte napitke sa kofeinom

* Hranite se namirnicama koje su bogate flavonoidima, selenom, cinkom, biljnim hormonima, vitaminima A, C i E, jer pomažu jačanju organizma, a time se skraćuje i vreme trajanja infekcije

* Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste sprečili zatvor koji može biti potencijalni uzrok pritiska na bešiku...

* Bez obzira na učestalost mokrenja, redovito praznite bešiku kako biste sprečili nastajanje infekcije zbog ustajale mokraće.

* U slučaju urinarne infekcije preporučuju se čaj od koprive, brusnice, breze, peršuna.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak