Tinejdžeri u trećoj deceniji

Novosti 28.05.2018 21:46
Tinejdžeri u trećoj deceniji


Pre pola veka, prosečan muškarac je ulazio u brak sa 25, a žena sa 23 godine, dok danas pripadnici oba pola prvo "da" izgovaraju kad uđu u četvrtu decenijuAdolescencija je prelaz iz detinjstva u odraslo doba koja, a, kako se slaže većina naučnika, traje od 13. do 19. godine. Australijski naučnici, ipak, kažu da je to ograničenje suviše restriktivno, jer zbog napretka u ishrani i tehnologijama, pubertet počinje od 10. godine, a završava se u 24. jer milenijalci odlažu obaveze, duže studiraju nego prethodne generacije, pa su samim tim i nezreliji.

Mada mnoge privilegije odraslog doba dobijamo već sa 18 godina, kada zakonski počinje punoletstvo, usvajanje ozbiljnijih uloga, pogotovo onih koje se tiču odgovornosti, počinje kasnije, tvrde naučnici, zbog čega se zalažu za usvajanje šire definicije adolescencije.

Primera radi, pre pola veka, prosečan muškarac je ulazio u brak sa 25, a žena sa 23 godine, dok danas pripadnici oba pola prvo "da" izgovaraju kad uđu u četvrtu deceniju. Tu je i biološki argument koji kaže da mozak nastavlja da sazreva i posle 20. godine.

Drugi stručnjaci, ipak, upozoravaju da postoji rizik od infantilizacije mladih ukoliko se definicija promeni. Jer ako društvo očekuje da ste u 24. još dete, velika je verovatnoća da ćete se tako i ponašati.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak