Skupština o izboru ministra finansija, Brnabićeva i Mali pred poslanicima

RTS 28.05.2018 11:47
Skupština o izboru ministra finansija, Brnabićeva i Mali pred poslanicima


U toku je Posebna sednica Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – izborom Siniše Malog za ministra finansija. Predlog obrazložila premijerka Ana Brnabić nakon čega je počela raspravaPremijerka Srbije Ana Brnabić obrazložila je pred poslanicima predlog da Siniša Mali zameni Dušana Vujovića u Vladi.

Izjavila je da je na računu Beograda danas 12,8 milijardi dinara, a da je Siniša Mali ispunio sve što je obećao na početku mandata gradonačelnika – finansijski je konsolidovao grad, uveo fiskalnu disciplinu, smanjio broj nezaposlenih, a prestonica je postala grad kranova.

"Mali je pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, ali ni kritike, da ne odustaje zbog izmišljenih afera i teških odluka u interesu Beograđana i svih građana Srbije. Zbog njegovih uspeha i znanja verujem da je najbolji kandidat za novog ministra u vladi i zbog toga molim poslanike da mi u tome daju podršku", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, kada je Mali preuzeo rukovođenje gradom dug je bio 1,118 milijardi evra, 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i rekordni budžetski deficit od 20,25 odsto.

Danas, kaže Brnabićeva, dug grada je prepolovljen, isplaćene su sve obaveze, a deficit je smanjen četiri puta, te je Beograd prvi put u svojoj istoriji dobio prvi kreditni rejting u oktobru 2016. godine.

Ono što Sinišu Malog preporučuje – to je da je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i daleko najveća investiciona destinacija u ovom delu Evrope, poručila je Brnabićeva.

Rekla je da su u prethodne četiri godine pokrenuti veliki investicioni projekti, navodeći kao najveće "Beograd na vodi" i otvaranje "Ikee", koja, kaže, ne dolazi u lokalne samouprave i zemlju gde postoji korpucija.

Brnabićeva je rekla da je Mali tokom mandata doprineo smanjenju nezaposlenosti, koja je sada na istorijskom minimum. "Broj nezaposlenih je smanjen za oko 25.500, sa 109.652 nezaposlenih u aprilu 2014. na 84.139 nezaposlenih u aprilu ove godine", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je situacija u javnim komunalnim preduzećima daleko bolja nego ranije i dodala da je posle sređivanja finansija u gradu pokrenut ozbiljan investicioni ciklus koji je uticao na BDP, promenjen je pristup investitorima, a dozvole se izdaju za svega 12 dana.

Kao dobre rezultate za mandata Malog, navela je obnovu Slavije, Bulevara oslobođenja, Ruzveltove, Mije Kovačevića, Prokop koji je počeo sa radom, uz izgrađene pristupne saobraćajnice, otvoren je Pupinov most, fabrika Makiš 2, početak izgradnje nove autobuske stanice, restaurirano je više od 200 fasada, kilometri afsalta, vodovoda i kanalizacije.

Brnabićeva je naglasila da, zahvaljujući saradnji sa privatnim vrtićima, u obdaništa ide 72.500 dece, 58.500 u državne i 14.000 u privatne.

"U vrtiće je 2013. godine išlo 47.500 dece, danas je više od 14.000 novih mesta za decu. Za vreme mandata Đilasa, roditelji su mesečno plaćali 9.700 mesečno za državni vrtić, a danas 5.590 mesečno", rekla je Brnabićeva i dodala da porodilje u Beogradu dobijaju jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete koje rode, dok socijalno ugrožene majke dobijaju 25.000, zahvaljujući finansijskoj konsolidaciji u gradu.

Malom podrška JS i SVM, radikali protiv

Podršku izboru Malog za ministra finansija pružili su poslanici Jedinstvene Srbije (JS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), dok su radikali najavili da će glasati protiv.

Šef poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor rekao je da će ta stranka podržati izbor Malog za ministra, zbog toga što je SVM deo vladajuće koalicije, ima koalicioni sporazum sa SNS-om, a zacrtani ciljevi se ostvaruju.

Kao drugi razlog za podršku, Pastor je naveo to što iz dosadašnjih aktivnosti Malog vide da je velika verovatnoća da će biti uspešan ministar, ali je imao i savet za Malog: "Znam da trčite polumaraton, počnite da trenirate za maraton, kao ministru finansija trebaće vam snage i strpljenja".

Šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma rekao je da je "lako biti ministar kada imaš Zidana ili Ronalda u liku Aleksandra Vučića koji stvara uslove", navodeći da je njegova popularnost doprinela da veliki broj investitora dođe u Srbiju.

Marković je poručio Malom da se bori da kurs evra ostane isti i da je važna stabilnost dinara, jer to dovodi investitore.

Kako kaže, učio je finansijski posao u Americi i u nekim drugim državama i da za razliku od nekih drugih ministara koji su govorili da će posao naučiti "kao da je Vlada radnički univerzitet", on svoj posao zna.

"Budući ministre, čeka vas težak posao, ali kada znate taj posao i postoji motiv i volja, a već ste imali priliku da se pokažete, JS će vam dati podršku. Treba da se ponosite što ste jedini ministar iz Vlade za koga je glasala JS. Želim vam puno sreće", poručio je Marković.

Mi iz SRS-a glasaćemo protiv Siniše Malog za ministra, rekao je šef poslanika SRS-a Vojislav Šešelj koji je dodao da je umalo zaplakao dok je premijerka čitala "srceparajuće slovo prepuno pohvala".

Navodeći da će Mali biti treći ministar finansija, Šešelj je istakao da je jedan mislio da je Vlada "mesto za igranje klikera", a za drugog (Dušana Vujovića) Vlada nikakao da kaže zašto je otišao.

"Ja sam izneo kriminalne afere u koje je on umešan. Vlada umesto da ga je strpala u zatvor, vidim iz nekih novina da ga planira za savetnika. Može iz zatvora da savetuje. Ja sam (Tomislava) Nikolića savetovao iz zatvora, ali ništa miris novca je toliko opojan", rekao je Šešelj, uz opasku da u "mutnim vremenima" Vlada Srbije mora da se rekonstruiše i da se izbaci iz nje svako ko je sumnjiv.

Siniša Mali je zajednički predlog premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali će u Vladi Srbije preuzeti mesto Dušana Vujovića, koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak