Konte vratio mandat za formiranje vlade, uskoro odluka o novim izborima

Politika 28.05.2018 10:30
Konte vratio mandat za formiranje vlade, uskoro odluka o novim izborima


Mandatar za sastav nove italijanske vlade Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, izjavio je danas generalni sekretar iz predsednikove kancelarije.Prethodno je Matarela odbio je da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica, preneo je Rojters.

Visoko pozicionirani članovi Pokreta pet zvezdica smatraju da postoji rizik od propadanja napora za formiranje koalicione vlade, nakon što je Matarela navodno stavio veto na nominaciju Savone, kažu izvori iz tog pokreta, koje italijanska agencija ANSA ne imenuje.

„U tom slučaju, imaćemo nove izvore”, rekli su neimenovani izvori.  

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je da nije mogao da podrži formiranje vlade kao i da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora.

On je kazao da je odbio zahtev pokreta „Pet zvezdica” i desničarske „Lige” da imenuje ministra ekonomije, jer bi to moglo da izbaci Italiju iz evro zone, prenosi Rojters.

Matarela je, nakon što je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio mandat, saopštio da da je članstvo u evro zoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana.

On je u televizijskom obraćanju naciji izjavio da nije kriv za zastoj u formiranju vlade i dodao da je predložio alternativu za ključnu poziciju u vladi - ministra ekonomije, međutim njegove sugestije su odbacili pokret „Pet zvezdica” i „Liga”.

Prema njegovim rečima, izbor ministra ekonomije šalje poruku o vladi, a izbor Savone značio bi izlazak Italije iz evro zone. 

Lider Pokreta pet zvezdica poziva na opoziv Matarele

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog „izdaje države” jer je odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije.

„Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU”, rekao je Di Majo u intervjuu za televiziju RAI.

Lider Pokreta pet zvezdica rekao je da želi da „ova institucionalna kriza bude izvedena pred parlament, a predsednik ispitan” i dodao da bi se u tome pozvali na član 90 ustava.

Prema tom članu, objašnjava Rojters, svi članovi parlamenta glasali bi o predsedniku zbog izdaje ili napada na ustav.

Ukoliko bi prosta većina njih glasala za to, Ustavni sud bi onda bio pozvan da odluči o tome da li da smeni Matarelu ili ne.

„Prvo bi trebalo da aktiviramo član 90 i onda imamo izbore jer je neophodno da se kriza iznese pred parlament”, rekao je Di Majo, a prenodi ANSA.

Di Majo je prethodno rekao da je odluka italijanskog predsednika da odbaci predlog Paola Savone za ministra ekonomije neshvatljiva.

„U ovoj zemlji možeš da budeš osuđen kao kriminalac, osuđen za proneveru poreza, da počiniš zločine protiv civila, pod istragom za korupciju i da budeš ministar...... Ali ako kritikuješ Evropu ne možeš da budeš ministar ekonomije. I to se tu ne završava”, napisao je Di Majo na svom Fejsbuku, prenosi Ansa.

Renci: Napad na Matarelu je sramotan

Bivši italijanski premijer i bivši lider Demokratske partije Mateo Renci, izjavio je večeras da je napad na predsednika Serđa Matarelu, a nakon što je odbio nominaciju Paola Savonea za ministra ekonomije, „sramotan”.

„Salvini (Mateo, lider „Lige") nije želeo da upravlja: davao je neizvodljiva obećanja, on se plaši svojih laži. I tako on koristi ministra kao alibi kako bi sve propalo - stari stil Lige”, napisao je Renci na Tviteru, prenosi Ansa.

On je dodao i da su pretnje upućene Matareli, da će ga smeniti, „sramotne”.

„Ne igrajte se institucijama”, napisao je Renci.

Berluskoni: Priče o smeni - neodgovorne

Bivši premijer i lider partije „Forca Italija” Silvio Berluskoni izjavio je da je neodgovorno raspravljati o smeni predsednika Serđa Matarele, nakon što je odbacio nominaciju Paola Savone za ministra ekonomije.

„U ovakvom vremenima, svačija dužnost je da brani najpre ušteđevinu Italijana, brani naše porodice i kompanije. Pokret Pet zvezdica koji govori o smeni je neodgovoran, kao i uvek”, rekao je Berluskoni, prenosi Ansa.

On je dodao i da njegova stranka Forca Italija čeka odluku šefa države, kao i da je spremna za nove izbore.

Salvini: Italiji trebaju novi izbori

Lider „Lige” Mateo Salvini izjavio je da bi u Italiji trebalo da se održe novi opšti izbori, nakon što je mandatar Đuzepe Konti vratio mandat predsedniku Italije Serđu Matareli.

„Italijani su na prvom mestu, njihovo pravo da rade, budu bezbedni i srećni. Nedeljama radimo danonoćno kako bi smo formirali vladu koja štiti interese italijanskih građana. Međutim neko kaže NE (pod nečijim uticajem). Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija”, rekao je Salvini, prenosi Ansa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak