Citroen priprema povratak C4 i C5

B92 27.05.2018 12:25
Citroen priprema povratak C4 i C5


Citroen će u svojoj ponudi u Evropi ponovo imati ova dva značajna modela koja su lansirana u 21. veku.Uprkos forsiranju modela C4 Cactus koji je krajem 2017. redizajniran, ovaj automobil ipak ne predstavlja adekvatnu zamenu za klasičan evropski hečbek iz C segmenta. Zato Citroen već planira naslednika druge generacije modela C4.

Ipak, pozicija Citroena C4 u gami francuskog proizvođača biće jedno vreme upražnjena s obzirom da će se treća generacija pojaviti tek posle 2020. godine, saznaje AutoWeek nakon razgovora sa direktorkom kompanije, Lindom Džekson.

"C4 je posebno važan za evropsko tržište i nama je neophodan jedan model u tom segmentu, tako da će naslednika svakako biti”, rekla je Džekson.

Ona nije otkrila više detalja, ali ako se zna da su prethodna dva Citroena C4 delila mehaničku platformu sa modelima Peugeot 307 i 308, za očekivati je da se takva praksa nastavi i ubuduće.

Sa druge strane, aktuelni Peugeot 308, koji je debitovao 2013, do 2020. godine biće zreo za zamenu, pa bi PSA istovremeno mogao da razvije nove C4 i 308.
Osim kompaktnog modela C4, Citroen planira povratak još jednog modela koji je bio neizostavni deo game francuskog proizvođača tokom prvih 15-godina 21. veka. Reč je o Citroenu C5 koji je pokrivao takozvani D segment.

Putnička vozila iz ove klase trenutno nisu previše popularna u Evropi i, sa izuzetkom par modela, uglavnom beleže pad prodaje iz godine u godinu.

Ipak, kako kaže Linda Džekson, Citroenu je model C5 važan pre svega zbog Kine, a prema njeni rečima ovaj automobil će osim na kineskim biti dostupan i na nekim drugim tržištima – očekuje se da će Evropa biti jedno od njih.

Platforma za neki budući evropski C5 već je spremna jer je Peugeot početkom godine predstavio novi 508.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak