Otvoreno Sterijino pozorje

Radio 021 27.05.2018 12:17
Otvoreno Sterijino pozorje


Međunarodni 63. pozorišni festival Sterijino pozorje, svečano je otvoren večeras besedom reditelja Nebojše Bradića i prvom takmičarskom predstavom "Švajcarska", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.Bradić je u svojoj besedi rekao da je pre svega zadatak Sterijinog pozorja da "otkriva ono što je bilo značajno juče, danas i ono što će biti značajno sutra". 
 
"Pozorište, iako pati od slabosti, pruža mogućnost da u njemu profitiramo od najfinijeg ljudskog iskustva prošlosti i najboljeg u kreativnosti današnjice", poručio je Bradić pred prepunom velikom scenom Srpskog narodnog pozorišta. 
 
On je govorio i o dilemi o tome da li pozorište treba da bude komercijalno. 
 
Bradić je trostruki dobitnik Sterijine nagrade. Festival traje do 3. juna, a u takmičarsku selekciju "Nacionalne drame" Sterijinog pozorja ove godine je selektor Boško Milin uvrstio devet predstava. 
 
Osim "Švajcarske", takmiče se "Carstvo nebesko" Narodnog pozorišta i Bitef teatra, "Ožalošćena porodica" Teatra "Fjodor Volkov" iz Jaroslava u Rusiji i "Jami distrikt" Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada. 
 
Takmiče se i "Kepler 452-B" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, "…I ostali" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda, "Hajka na vuka" Šabačkog pozorišta, "Svedobro" Narodnog pozorišta iz Užica, te "Utopljena duša" Beogradskog dramskog pozorišta. 
 
U međunarodnoj selekciji "Krugovi" publika će imati prilike da vidi predstave "Ljudi od voska" Hrvatskog narodnog kazališta, "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih i "Zid, jezero" Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. 
 
U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Ulica usamljenih automobila" Zorana Pešića – Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš. 
 
Ovo je predstava nastala prema pobedničkom tekstu sa konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa Niškim teatrom. 
 
Osim toga, van konkurencije će biti izvedena predstava "Ilustrovana enciklopedija nestajanja", po tekstu Božidara Kneževića, a koju je režirao poznati novosadski reditelj Zoltan Puškaš, a nastala je u koprodukciji SNP i Sterijinog pozorja. 
 
U žiriju će ove godine biti kostimografkinja Maja Mirković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak