23. Majski susreti pisaca dijaspore

RTS 27.05.2018 11:09
23. Majski susreti pisaca dijaspore


U organizaciji Udruženja pisaca „Sedmica“, književne zajednice Udruženja književnika Srbije, održani su od 18. do 20. maja 2018. godine tradicionalni 23. Majski susreti pisaca dijaspore u Frankfutru na Majni. Na ovoj veoma značajnijoj književnoj manifestaciji van granica matice, okupio se veliki broj pesnika i pisaca, kao i predstavnika javnog i kulturnog života iz više evropskih zemalja.Udruženje Sedmica saopštava da je trodnevna manifestacija otpočela 18. maja svečanim prijemom u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu na Majni. Generalni konzul gospodin Branko Radovanović je poželeo dobrodošlicu gostima, preneo pozdrave Aleksandre Đorđević, bivšeg generalnog konzula u Frankfurtu, koja je godinama bila domaćin ovakvim prijemima. Tom prilikom je rekao da voli da kaže da su članovi Sedmice „barjaktari" kad je očuvanje maternjeg jezika i nacionalnog identiteta u pitanju i da je ponosan što ima priliku da tu već tradicionalnu podršku konzulata i lično nastavi.

Gosti-pesnici imali su priliku da se u konzulatu predstave svojim stihovima, a sekretar UP Sedmica, Zlata Ikanović govorila je pesmu Balkanac Desanke Maksimović povodom 120 godina od rođenja naše drage pesnikinje.

Drugog dana majskih susreta povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata domaćini i gosti okupili su se oko spomen obeležja srpskim i ruskim vojnicima koji počivaju na Glavnom groblju u Frankfurtu. Pomen je služio sveštenik hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Milorad Marijanović. Poetesa Zlata Ikanović govorila je stihove Milutina Bojića Plava grobnica.

Tim povodom je i Majska pesnička noć počela minutom ćutanja, a na epopeju i veličanstvenu pobedu iz Prvog svetskog rata, biranim rečima, podsetio je Dragan Jeftić.

Počasni gosti Majskih susreta bili su diplomate Srbije i BiH u Frankfurtu, konzuli Vladimir Rajić i Mitar Pavić koji su svojim, kako prisustvom tako i rečima podržali manifestaciju.

U prvom delu programa Majske pesničke noći koju su brilijantno moderirali Maja Vu i Aleksandar Saša Jovanović prvo je prisutne pozdravio predsednik UP „Sedmica" Ljubiše Simića, potom im se obratio predsednik Centralnog savete Srba Hesena, Miodrag Stojković koji je bio u društvu supruge Nade Stojković, aktiviskinje stranke SPD iz Bad Homburga. Tom prilikom uručena je zahvalnica Sedmici za uspešnu saradnju sa Centralnim savetom Srba Hesena. Nakon toga reč su dobili gosti iz matice.

Aleksandar Čotrić, književnik i narodni poslanik iz Beograda pohvalio je nesebično zalaganje svih članova Sedmice i istakao njihovo angažovanje kao primer dobre prakse kako se čuva jezik i kulturno nasleđe jednog naroda van matice, dodavši da dok je ovakvih manifestacija, Srbi u dijaspori ne treba da brinu da će izgubiti svoj identitet.

Sanela Simić, direktorka Narodne biblioteke Resavska škola iz Despotovca izjavila je da je jako ponosna što je prisustvovala ovakvoj manifestaciji od velikog značaja za Srbe u dijaspori, ali i u matici i da će se lično založiti da se uspostavljena saradnja nastavi.

Tamara Ćirić, predsednica Akademske Srpske Asocijacije iz Niša se osvrnula na petogodišnju saradnju sa UP Sedmica iz koje su proistekli mnogi projekti kao što su saradnja sa Lutkarskim pozorištem iz Niša, koje je po motivima pesmama za decu čiji su autori članovi Sedmice, uradilo pozorišnu predstavu za decu Čudesna družina jedne stonoge.

U svom izlaganju je Tamara Ćirić posebno istakla značaj projekta Akademske Srpske Asocijacije, učenje srpskog jezika preko Skajpa i zahvalila se članovima Sedmice na nesebičnoj podšci pri realizaciji ovog veoma značajnog projekta za dijasporu.

Dragan Dinić iz Pančeva je predstavio ilustrovanu monografiju Mihajla Idvorskog PupinaOd useljenika do pronalazača koju je priredio Miroslav Stanković, filmski i TV reditelj iz Pančeva.

Počasni gost bio je i Vanja Bulić, književnik i novinar iz Beograda koji se zahvalio organizatorima što su mu ukazali čast da nosi naziv počasnog gosta na ovim susretima. Izrazio je neizmernu zahvalnost na pruženoj prilici da prvi put okružen ikonama promoviše neko svoje delo u pravoslavnom hramu, ovog puta, novi roman Dušanova kletva u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Naglasio je da je to jedinstven doživljaj koji prija i koji se pamti. Oduševljen, kako organizacijom susreta tako i učesnicima, zahvalio se na ukazanom poverenju da bude član žirija za najbolju pesmu Majske pesničke noći.

U drugom delu programa pesnici su se predstavili svojim stihovima dok je stručni žiri u sastavu Sanela Simić, Vanja Bulić i Aleksandar Čotrić pregledao, za majski konkurs, prispele knjižvne radove.

Po njihovoj odluci ovogodišnje Orfeje dobili su:

Zlatni Orfej pripao je Ani Jelisavčić-Kojadinović iz Berlina za pesmu Morfologija bajke.

Srebrni Orfej dodeljen je Živku Vujiću iz Banjaluke za pesmu Uvek ispred Hilandara.

Bronzani Orfej za pesmu Tanka nit pripao je trinaestogodišnjoj pesnikinji iz Banjaluke Seleni Berić koja je i u kategoriji pesama za za decu osvojila Bambi Orfej za pesmuProdajem pubertet za bilo šta.

U toj kategoriji pohvaljene su pesme za decu: Fudbalska utakmica, Slavice Mastikose iz Beograda i pesma Plavo Dragana Pajovića iz Pariza.

U okviru Majskih susreta akademski slikar i predsednica Udruženja frankfurtskih slikara WEST KUNST NIED Spomenka Alečković otvorila je u galerijskom prostoru izložbu akademskog slikara Milana Stankova iz Zrenjanina.

Nakon svečanog otvaranja izložbe održana je promocija knjige Hleb i pivo autora Nikole Šuice, pesnika i satiričara iz Pariza.

U muzičkom delu programa učestvovao je Petar Gojković na klarinetu, profesor muzike iz Pariza, koji je izveo i delove iz monodrame Ja i moj Pariz.

Posebna zahvalnost za finasijsku podršku i uspešnu realizaciju programa Majskih susreta pisaca dijaspore pripada Ministarstvu spoljnih poslova - Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Centru za multikulturalnu sardanju grada Frankfurta (AMKA), Zadužbini Dr Maršner (Dr. Marschner Stiftung) i dnevnom listu Vesti za medijsko pokroviteljstvo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak