Bez dogovora o imenu Makedonije

Radio 021 26.05.2018 11:58
Bez dogovora o imenu Makedonije


Ministri spoljnih poslova Grčke Dimitris Kocijas i Makedonije Nikola Dimitrov ni posle dva dana pregovora u sedištu Ujedinjenih nacija u NJujorku nisu uspeli da se dogovore oko 27 godina dugog spora o imenu Makedonije, javlja RTS pozivajući se na grčke medije.Nemamo dogovor. Dve strane nastavljaju pregovore. Na dobrom smo putu. Dvojica ministara će u Briselu nastaviti dijalog", rekao je posle razgovora Metju Nimic, koji u ime UN već 21 godinu posreduje u rešavanju ovog spora.
 
Prema njegovim rečima, pregovori su značajno intenzivirani. Dve strane prepoznaju važnost postizanja rešenja i odlučne su da to toga dođe, rekao je Nimic.
 
Kocijas i Dimitrov su, tokom dva dana pregovora u sedištu UN, više od deset časova pokušavali da pronađu obostrano prihvatljivu formulaciju za buduće ime Makedonije, posle makedonskog predloga "Republika Ilindenska Makedonija".
 
Taj predlog nije naišao na preterano oduševljenje opozicije u Atini, dok su vlast i opozicija u Makedoniji bili prilično uzdržani, nadajući se da bi prihvatanje ovog imena mogao ubrzati makedonske evroatlantske integracije, podseća RTS. Dvojica ministara, posle ove runde pregovora, nisu komentarisala tok dijaloga.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak