Oluja Alberto preti Meksiku, Kubi i Floridi, stiže i upozorenje na poplave

Radio 021 26.05.2018 11:52
Oluja Alberto preti Meksiku, Kubi i Floridi, stiže i upozorenje na poplave


Oluja Alberto, prva koja je u 2018. dobila ime u sezoni uragana, polako se kreće Karipskim morem i preti da ovog vikenda donese teške kišne padavine, prouzrokuje klizišta i poplave u delovima Meksika, Kube, Floride i istočne obale Meksičkog zaliva.Suptropska oluja Alberto prošla je pored obala Meksika i Kube u petak, a obe države su izdale upozorenja na oluju u određenim obalskim delovima kao i na teške kišne padavine koje će dostići i 63 centimetra.
 
Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da se Alberto nalazi na oko 95 kilometara južno od Kozumela u Meksiku, sa jačinom vetra do 65 kilometara na sat i mogućnošću da postepeno ojača tokom vikenda.
 
Kako agencija navodi, očekuje se da u SAD efekti Alberta počnu da se osećaju u subotu, a Centar za uragane je saopštio da je širom Florida Kiza i južne i jugozapadne Floride moguća poplava usled kiše i do 30 centimetara.
 
Stanovnici koji se nalaze na očekivanoj putanji ove oluje su upozoreni da pažljivo prate njeno kretanje.
 
Navedeno je i da će upozorenje na poplave stupiti na snagu u subotu uveče i da će trajati do utorka uveče za južni Misisipi, jugozapadnu Alabamu i zapadni deo Florida Penhendla.
 
Suptropska oluja ima manje izdefinisan centar nego što to ima tropska oluja, a njeni najjači vetrovi su mnogo dalji od njenog centra.
 
Suptropske oluje mogu da se razviju u tropske i potom ojačaju u uragane.
 
Agencija navodi da Alberto dolazi pre vremena, s obzirom na to da sezona uragana počinje 1. jula.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak